Suda iz Strasbourga

Arnaut: Izbori u Mostaru nisu posljedica sporazuma Izetbegović-Čović

Naša stranka ne smatra odrednicu iz Sporazuma koja govori o ''legitimnom'' predstavljanju građana i naroda kao legitimnu, legalnu ili Ustavnu.
Vijesti / Politika | 18. 06. 2020. u 19:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naša stranka je obradovana da će građani Mostara ove godine konačno dobiti priliku da biraju i da budu birani, nakon desetljeća apartheida koji nije viđen na europskom tlu od pada željezne zavjese. Ovaj napredak je, nesumnjivo, rezultat presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Baralija protiv Bosne i Hercegovine, u kojem je potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija istrajala u obrani svojih prava kao građanka Mostara, priopćeno je od Damira Arnauta iz Naše stranke.

U priopćenju se ističe da predsjednici dvije vladajuće stranke – SDA i HDZ – nisu potpisali sporazum, Ustavni sud BiH bi već idućeg mjeseca imao obavezu da rješenje nametne, u skladu sa presudom iz Strasbourga.

''Nažalost, Nacrtom zakona koji su usaglasili desetljetni koalicijski partneri – Čović i Izetbegović – žele prije svega dovesti do omjera u kojem će HDZ i SDA u Gradskom vijeću Mostara imati sigurnih 20 vijećnika, a svi ostali samo 15, što bi im omogućilo da potencijalnom koalicijom sa sebi bliskim “satelitskim” strankama dođu do dvotrećinske većine potrebne za izglasavanje najvažnijih dokumenata u gradu. Na taj način bi nastavili gospodariti Mostarom, kako su radili i do sada'', napominje se.

Naša stranka također ne smatra dobrim ni rješenje po kojem će građani Centralne zone – te klice multietničnosti u Mostaru – ''gravitirati'', kako se u Sporazumu eksplicitno navodi, ostalim gradskim područjima, a na etničkom osnovu.

Također, Naša stranka ne smatra odrednicu iz Sporazuma koja govori o ''legitimnom'' predstavljanju građana i naroda kao legitimnu, legalnu ili Ustavnu. U demokratskim, podsjećaju, društvima političari svoj legitimitet crpe iz glasova birača, koji biraju one snage koje društvo vode naprijed, a odbacuju korumpirane individue i kompromitirane ideologije.

''Mostar, drugi gradovi i općine, Federacija BiH, Republika Srpska, Brčko Distrikt i cijela Bosna i Hercegovina zaslužuju upravo to – pošten, zakonit, multietničan sistem za koji se Irma Baralija borila. Naša stranka će na Lokalnim izborima nastupati upravo na tim stajalištima s ciljem da Gradsko vijeće napravi takav sustav, a ne da plati račun koji je Čović, uz svestranu pomoć Izetbegovića, napravio bez krčmara'', navodi se u priopćenju Arnauta. 

Kopirati
Drag cursor here to close