Istraživanje

Sav kaos oko izbora u BiH

Niti jedna od sedam prioritetnih, ali ni 15 ostalih preporuka OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava iz Završnog izvještaja do danas nije usvojena.
Vijesti / Politika | 15. 06. 2020. u 13:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na provedbu brojnih odluka stranih i domaćih sudova još se čeka, kao i na izdvajanje financijskih sredstava za lokalne izbore 2020. godine, navodi se u istraživanju udruženja građana Zašto ne.

Novo istraživanje o usklađenosti propisa i postojećeg institucionalnog okvira BiH, koje je provelo U.G. Zašto ne,  pokazuje da BiH i dalje nije riješila najbitnije probleme kada je u pitanju izborna legislativa.

S tim u vezi, presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, „Sejdić i Finci protiv BiH“, zatim “Pilav protiv BiH“, “Zornić protiv BiH“ kao i presuda “Šlaka protiv BiH” još uvijek nisu implementirane, a nije provedena ni od Odluka Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića o usklađenosti Izbornog zakona BiH sa Ustavom BiH.

U predmetu Irma Baralija protiv Bosne i Hercegovine, 29. 10. 2019. godine Europski sud za ljudska prava u Strasburgu donio je presudu u korist apelantice, jer se  “predmetni slučaj ticao pravne praznine koja je onemogućila podnositeljici predstavke, lokalnoj političarki koja živi u Mostaru, da glasa i bude birana na lokalnim izborima”.

Imajući u vidu “veliki broj potencijalnih podnositelja predstavke i hitnu potrebu da se okonča trenutna situacija” Europski sud za ljudska prava Strasbourgu zaključio je da tužena država mora izmijeniti Izborni zakon najkasnije u roku od šest mjeseci od kad ova presuda postane konačna, da bi omogućila održavanje lokalnih izbora u Mostaru, te da ukoliko tužena država propusti to učiniti, Ustavni sud BiH ima ovlaštenje da sam uspostavi privremeno rješenje. Upravo ovaj dio presude daje za pravo građanima Mostara da se nadaju da će, ukoliko zakonodavac ne provede presudu, Ustavni sud BiH to učiniti te time konačno stvoriti uvjete za održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

Također, niti jedna od sedam prioritetnih, ali ni 15 ostalih preporuka OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) iz Završnog izvještaja do danas nije usvojena.

Pored navedenog, nadležne institucije  još uvijek nisu provele ni prvi od 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u EU koji nalaže BiH da osigura provođenje izbora u skladu s evropskim standardima tako što će provesti relevantne preporuke OSCE-a/ODIHR-a i Venecijanske komisije, te osigurati transparentnost financiranja političkih stranaka i održati lokalne izbore u Mostaru.

''U 2020. godini u kojoj je planirano održavanje Lokalnih izbora, preporuka OIDHR-a ne samo da nije provedena, već nadležne institucije nisu u zakonski predviđenom roku od 15 dana nakon raspisivanja samih izbora osiguravale ni financijska sredstva za provođenje izbornog procesa'', navodi se.

Kako to Izborni zakon BiH nalaže, Središnje izborno povjerenstvo BiH je 7. svibnja 2020. godine raspisao izbore za 04. oktobar 2020 godine, međutim kako financijska sredstva nisu osigurana u zakonskom roku, donesena je nova odluka kojom su izbori pomjereni na 15. studenog 2020. godine.

Nekoliko dana kasnije, SNSD je uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitost navedene odluke o odgađanju izbora za studeni.

Kopirati
Drag cursor here to close