Ima se, može se

HRS: (Pred)izborni proračun livanjskog (grado)načelnika

''Izgleda da će virus COVID‐19 biti mačiji kašalj u odnosu na virus COVIDRAGAN‐19 koji se posljednjih 30 godina širi kroz vladajuću partiju'', poručeno je.
Vijesti / Politika | 12. 06. 2020. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Luka Čelan  

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Livna usvojen je rebalans proračuna za 2020. godinu.

''Mnogi će reći potpuno normalno. Najveća ekonomska kriza od drugog svjetskog rata ,izazvana pandemijom COVID‐19, polako se približava i našem Gradu. Treba rezati troškove, smanjiti rashode, kako bi nekako ''izgurali'' ovu 2020. godinu bez gubljenja radnih mjesta u privatnom sektoru i smanjenja plaća u javnom sektoru (čitaj uposlenici Grada Livna i gradska javna poduzeća). Jer, tko zna kako će ova godina završiti. Pametne glave najavljuju drugi val, treći val, tsunami epidemije… A zna se što se radi u krizi. U krizi se ŠTEDI na nepotrebnim troškovima, sredstva se ubrizgavaju u potporu gospodarstvu, poljoprivredi'', navodi se u priopćenju GO HRS-a Livno.

Kako, otkud?

Podsjećaju da je uobičajeno da proračun u krizi bude niži nego u vrijeme kakvog takvog gospodarskog rasta. Ako usporedimo proračun iz 2019. godine koji je iznosio 12,3 milijuna maraka i onog za 2020. godinu, koji je usvojen u iznosu od 12.974.000 KM, vidjet ćemo, podsjećaju, da je došlo do povećanja od nekih 650.000.00 KM, što je po nekim ekonomskim pokazateljima potpuno realno.

''Nažalost dolazi do pandemije COVID‐19, gospodarstvo staje, kako u nas tako i okruženju. Šta napraviti? Jedina normalna stvar koju sve razine vlasti čine u takvim trenutcima je rebalans proračuna, smanjenje troškova, preraspodjela sredstava iz stavki koje nisu nužne za očuvanje kakve takve gospodarske stabilnosti, u poticaje gospodarstvu, nezaposlenima.

Ali ne…Naš gradonačelnik Luka Čelan i njegove kolege iz partije na vlasti (čitaj HDZ), rebalansom povećavaju proračun za punih 3.723.000 konvertibilnih maraka. Ako znamo da je je usvojeni proračun za 2020. godinu iznosio 12.974.000 KM, to je povećanje od nevjerojatnih 30%. Kako, otkud? Procjena pada poreznih prihoda je 872.000 KM. Vjerojatno će biti i veća, jer će se negativni učinci pandemije na gospodarstvo pokazati tek u drugoj polovini godine. Možda naš gradonačelnik i partija na vlasti imaju neki čarobni šeširić i kojeg izvlače novce kojima će spasiti livanjsko gospodarstvo i radna mjesta. Sve je moguće'', poručeno je.

Kao razlog za povećanje proračuna navodi se ''ublažavanja posljedica proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom bolesti COVID‐19''.

''Odlično, treba pomoći onima koji su ostali bez posla, rasteretiti malo i srednje poduzetništvo, pomoći prijevoznicima koji ne voze veće mjesecima, ugostiteljstvu koje će zbog restriktivnih epidemioloških mjera ostati bez velikog dijela prihoda. Sve pet, što kažu naši ljudi. Ali kad malo pobliže pogledamo brojke vidimo da je ovaj i ovakav rebalans uopće nije rađen da bi pomogao građanima Livna i gospodarstvenicima. Proračun je u potpunosti sklepan za potrebe izborne kampanje našeg gradonačelnika i partije na vlasti'', navodi se u priopćenju HRS-a. 

Kako se ublažavaju posljedice?

Ovim putem HRS pita gradonačelnika i vijećnike ''partije na vlasti'':

‐ Zar je ublažavanje posljedica pandemije COVID‐19 povećanje kapitalnih izdataka(asfaltiranje cesta, radovi na ŠRC Zgona, vodoopskrba) sa 4.138.000 KM na 7.293.000 KM.

‐ Zar ne bi ublažavanju posljedica COVID‐19 pomoglo rasterećenje gospodarstvenika, poticaj poljoprivrednicima i malim i srednjim poduzećima.

''Posebno je problematično što nije nimalo jasno na osnovu kojih projekcija je naš gradonačelnik predložio ovakvo povećanje. Povećanje od 3.623.000 KM se temelji na nekakvim fantomskim stavkama ''Prenesena sredstva iz prethodnih godina''.

Postavlja se pitanje odakle ''akumulirana proračunska sredstva'' u iznosu od 960.000.00 KM kad ih prilikom usvajanja proračuna za 2020. godinu nije bilo. Odakle zakonska osnova da se još nepristigla sredstva sa posebnog računa za zaštitu od prirodnih i drugih nepogoda, koriste za predizborno asfaltiranje cesta. I na koncu, a to neka nam načelnik i njegove službe objasne, od kud se pojavila i što je, stavka ''Posebna vodna naknada'', u iznosu od 2.290.000 KM.

Moraju nam odgovorit, jer smo postavili vijećničko pitanje na ovu temu. Ipak je ovo novitet u proračunu, nema ovo veze sa vodnom naknadom koju HEP plaća ili ne plaća svake godine.

Još tu ima izmišljenih prihoda, najviše na stavci tekuće potpore. Gradu Livnu, po ovom rebalansu, će stići 1.200.000 KM od potpore od Federacije, 700.000 KM od Županije i 200.000 KM od inozemnih Vlada. Pitamo gradonačelnika, na osnovu kojih ugovora, odluka, planira ova sredstva'', pitaju se u HRS-u.

Federalna Vlada je, navode, povukla odluku o raspodjeli 21 milijun KM nižim razinama vlasti za borbu protiv koronavirusa, na sjednici od 06. travnja 2020.

''Obzirom na ''ljubav“ između koalicijskih partnera iz HDZ‐SDA koalicije, postavlja se pitanje na čemu naš gradonačelnik temelji optimizam da će Livno dobiti 1.200.000 KM potpore iz federalnog proračuna. Možda mu je netko šapnuo, tko će znati. Potpore od Županije 700.000 KM. Na osnovu čega se došlo do ovog iznosa??? Županijska Vlada ne funkcionira, ne zasjeda, a proračun za ovu godinu je predvidio 555.000.00 KM za potpore nižim razinama vlasti. Ne znamo, možda mu je opet netko šapnuo'', upozoravaju iz HRS-a.

Gradonačelnik se, podsjećaju, proglasio jedinim ovlaštenim za korištenje proračunskih sredstava. U odluku o izvršenju proračuna je ugradio famozna tri članka 22,23 i 24 kojim se, citiraju:

''Prenesena sredstva od posebne vodne naknade izvršavat će se za financiranje kapitalnih izdataka po odobrenju Gradonačelnika, a temeljem potpisanih ugovora i valjane financijske dokumentacije'' ili ''Prenesena akumulirana proračunska sredstva usmjerit će se za financiranje povećanih rashoda i izdataka po odobrenju Gradonačelnika''.

Kraljevina

''Iz ovoga proizlazi da je Livno postalo kraljevina, u kojoj vlada. Neš ti grada, šta će nam grad kad možemo biti kraljevstvo u kojem vlada naš dragi kralj.  Ima tu još mnoštvo nelogičnosti i izmišljenih prihoda. Trebale bi nam stranice i stranice teksta da ih sve navedemo. Vijećnici HRS‐a su upozoravali gradsko vijeće i gradonačelnika na neodrživost i nezakonitost ovakvog proračuna, čijim usvajanjem je cijeli gradski proračun stavljen pod kontrolu jedne osobe i čijim bi realiziranjem odnosno nerealiziranjem, Grad Livno bio doveden do bankrota.

Da budemo jasni prema javnosti grada Livna. Nismo protiv boljih prometnica u Gradu i selima. Neki od naših građana se još voze kućama po neasfaltiranim seoskim putevima, ljudi uništavaju amortizere na vozilima od mnogobrojnih udarnih rupa na gradskim prometnicama. Naravno da smo za završetak vodovodne mreže, uređenje stadiona Zgona. Ali ne želimo preuzeti odgovornost za nemogućnost isplate plaća gradskim službama i djelatnicima javnih poduzeća.

Apeliramo na vijećnike iz vladajuće koalicije HDZ‐SDA da se probude i shvate da ponestaje vremena za spas Grada od ekonomske i demografske propasti. Naš gradonačelnik i partija na vlasti su odlučili financirat predizbornu kampanju javnim novcem svih građana grada Livna. To mora prestati. Nije Livno ničija didovina, pa da se raskući kako kome padne na pamet. Pozivamo i javnost da digne glas protiv ovakvog nezakonitog i netransparentnog trošenja javnog novca u predizborne svrhe.

Na koncu, izgleda da će virus COVID‐19 biti mačiji kašalj u odnosu na virus COVIDRAGAN‐19 koji se posljednjih 30 godina širi kroz vladajuću partiju i koji je doveo do ekonomskog i demografskog sloma Livna'', poručeno je iz GO HRS Livno.

Kopirati
Drag cursor here to close