Izbori

Salmiru Kaplanu dvije godine zatvora

Osuđenom trojcu izrečene su i novčane kazne i to Kaplanu 1.500 KM, koliko i Mahmutćehajiću, a Ljuboviću 1.000 KM. Na izrečene kazne bit će uložena i žalba.
Vijesti / Politika | 10. 01. 2020. u 14:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud u Čapljini izrekao je danas prvostupanjsku presudu Salmiru Kaplanu i drugima zbog prekida izbornog procesa u Stocu 2016.

Kaplanu je izrečena kazna zatvora od dvije godine, Demiru Mahmutćehajiću godina i četiri mjeseca, a Ahmetu Ljuboviću od deset mjeseci.

Osuđenom trojcu izrečene su i novčane kazne i to Kaplanu 1.500 KM, koliko i Mahmutćehajiću, a Ljuboviću 1.000 KM. Na izrečene kazne bit će uložena i žalba.

Inače, na glavnom pretresu u ovom predmetu, 17. prosinca 2019. godine, na Općinskom sudu u Čapljini je rečeno da su optuženi nanijeli štetu državi, poremetili odnose u lokalnoj zajednici, udruženo rušili izborni proces i uzimali pravdu u svoje ruke te je za njih tražena zatvorska kazna.

Do nereda u Stocu došlo je u listopadu 2016, kada je, kako se navodi, spomenuta trojka prekinula izborni proces revoltirana izbornim manipulacijama.

On su tada, kako se dodaje, pobacali kutije s glasačkim listićima te fizički napali Marija Raguža, Ivicu i Nikolu Perića.

Salmiru Kaplanu, koji je u to vrijeme bio kandidat za načelnika, na ponovljenim izborima nije dozvoljena kandidatura. U među vremenu, Kaplan je nadgledao izborni proces Azerbajdžanu.

Podsjećamo, policija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji podnijela je Županijskome tužiteljstvu izvješća protiv Salmira Kaplana i još desetorice za fizičko nasilje i prekid izbornog procesa u tome gradu, za što su predviđene kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Županijski tužitelj Spomenko Jukić procijenio je da za nekolicinu dužnosnika nema uvjeta za podizanje optužnice. Ovaj proces traje već dvije i pol godine, a u međuvremenu su Ajdin Jakupović, Aida Gabela, Amira Hamzić i Nedžad Čerkez dobili uvjetnu kaznu od pola godine zatvora.

Kopirati
Drag cursor here to close