Stolačke šake

Ispovijest Marija Raguža: Čim sam ušao, Kaplan je bacio nešto

Vijesti / Flash | 20. 10. 2016. u 08:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sve je bilo jako mirno. Napetosti gotovo pa nije ni bilo. Šalili smo se cijeli dan, dijelili hranu. Bili smo jako opušteni i nismo ni slutili što nas čeka'', izjavio je za Večernji list Marijo Raguž, kojega je na biračkom mjestu u Stocu na dan izbora napao i ozlijedio kandidat SDA za načelnika općine Salmir Kaplan.

Raguž je nakon desetak dana provedenih u bolnici u Mostaru za Večernji list govorio o izgredima i napadu.

''Moja dužnost je bila provjera osobnih dokumenata. Otišao sam na toalet prije nego što je gospodin Kaplan uletio na biralište Podgrad 2. Kada sam izašao čuo sam vrisku i potrčao sam na svoje mjesto. Čim sam ušao, Kaplan je bacio nešto prema meni. Nisam siguran što jer su letjele stolice, glasačka kutija… U tom trenutku pokušao sam zgrabiti popis birača koji su izašli na izbore i tada me je Kaplan udario šakom u vrat. Pao sam i udario glavom. Osjetio sam i udarac nogom u tijelo, ali ne mogu sa sigurnošću reći tko me je udario. Sjećam se da sam čuo ženski glas: 'Neka si ga udario, treba ih sve pobiti…' U tom trenutku sam skočio, policajci su utrčali, a Kaplan i Mahmutćehajić su istrčali. Osjetio sam da ne mogu disati i ponovno sam pao. Netko je pozvao hitnu, ali s obzirom na to da sam imao problema s disanjem, jedan od policajaca me je odveo do auta i odvezao u Dom zdravlja'', rekao je Raguž.

Kandidat pao nisko

Raguž kaže kako na njegovu biračku mjestu nisu bili upoznati s tim da je prije toga nasilno provaljeno u Općinsko izborno povjerenstvo te da ništa nije upućivalo na to da bi bilo tko mogao napraviti nešto slično.

''Na biračkom mjestu Podgrad 2 nije bilo nikakvih nepravilnosti. Glasovali su isključivo birači koji su bili na biračkom popisu i jasno sam davao do znanja da se glasovati može samo s odgovarajućim identifikacijskim iskaznicama'', rekao je.

Kaže kako želi vjerovati da je policija svoj posao odradila najbolje što je mogla, ali da je znenađen ''jer svi ti nasilnici još uvijek slobodno hodaju gradom''.

''Da je situacija obrnuta, vjerojatno bi sve išlo mnogo brže, a počinitelj bi istog dana prenoćio u zatvoru'', rekao je i dodao kako ovo nije prvi Kaplanov incident.

''No, neka se policija i Tužiteljstvo time bave. Iznenađen sam nasilničkim ponašanjem kandidata za načelnika. Nikada ne bih ni pomislio da će osoba koja je nekada bila ministar kulture, a danas kandidat za načelnika, pasti tako nisko i osobno napasti stanovnika svoga grada koji, povrh svega, vrši dužnost državnog službenika'', rekao je Raguž, koji tvrdi kako još uvijek ima podljev u grlu, zbog čega tjedno mora ići na kontrolu vratnih žila.

Pismo i Kaplanova strana

Podsjećamo, Raguž je završio u bolnici nakon izgleda na glasačkom mjestu zbog čega je prekinut izborni provces u Stocu. Policija je evidentirala kako je među izgrednicima bio kandidat za načelnika Općine Stolac Salmir Kaplan koji je fizički napao predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Ivicu Perića i člana povjerenstva Raguža.

Inače, Raguževa obitelj se pismom obratila građanima BiH i najavila kako će tužiti Salmira Kaplana ''za sve duševne i fizičke boli koje je nanio, za klevetu na javnoj televiziji i za sve buduće istupe koje bi Salmir Kaplan mogao imati, a tiču se Marija Raguža i njegove obitelji''.

''Zgroženi smo ponašanjem Salmira Kaplana nakon izbora, jer bi svaki imalo razuman čovjek nazvao obitelj čovjeka kojega je pokušao ubiti, ispričao se i ponudio pomoć. A valjda on jednostavno nije razuman čovjek, jer koji bi se razuman čovjek usudio 4 dana nakon, kako on to voli nazivati, „incidenta“, na javnoj televiziji izjaviti da ga je moj muž prvi udario i ozlijedio mu leđa. Realnije bi bilo, ako već izmišlja i laže, da je to tvrdio u izjavi policiji u nedjelju, a ne tek nakon svog odlaska u Sarajevo. Odgovorno mogu tvrditi da izmišlja i laže. U suprotnom, trebao se odmah u nedjelju sjetiti i reći da ima ozljedu glave, a ne leđa, pa bi mu onda možda netko i povjerovao da ga je moj muž udario. Valjda ni on sam to nije znao dok mu njegovi mentori u Sarajevu nisu rekli'', navodi se u pismu koje potpisuje Marijeva supruga Marija.

No, s druge strane, Kaplan tvrdi kako je Raguž napao njega.

Kopirati
Drag cursor here to close