Prva u BiH

Prisegnula nova Vlada ŽZH: Samo dva nova ministra

ŽZH je prva u Bosni i Hercegovini dobila novu vladu.
Vijesti / Politika | 17. 12. 2018. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S 21 glasom ''za'' i dva suzdržana, Skupština Županije Zapadnohercegovačke, na svojoj drugoj redovnoj sjednici održanoj u ponedjeljak u Širokom Brijegu, potvrdila je novu Vladu Županije Zapadnohercegovačke na čelu s novim/starim predsjednikom Zdenkom Ćosićem.

ŽZH je tako prva u Bosni i Hercegovini dobila novu vladu.

U novom sazivu Vlade ŽZH došlo je do dvije promjene na ministarskim pozicijama. Dosadašnjeg ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi Stjepana Boguta zamijenio je Tomislav Pejić, mladi ginekolog iz Gruda, dok je novi ministar pravosuđa i uprave Širokobriježanin Kristijan Zovko, dosadašnji tajnik Vlade, koji je na ministarskom mjestu zamijenio Anitu Markić. 

Foto: Bljesak.info / Novi ministri u Vladi ŽZH: Tomislav Pejić i Kristijan Zovko

HDZ BiH sa svojim koalicijskim partnerima ima apsolutnu većinu u Skupštinu ŽZH, točnije 16 od 23 mandata, te formiranju nove Vlade nije bilo nikakvih prepreka.

Novi/stari predsjednik Vlade Zdenko Ćosić, kojemu je ovo treći mandat, istaknuo je da nije bilo nikakvoga razloga čekati daljnje rokove te da su u ŽZH to znali već poslije izbora s obzirom da HDZ BiH ima većinu u Skupštini ŽZH.

''Očekujem kontinuitet s obzirom da je Vlada i u prethodnom mandatu bila većinska odnosno HDZ-ova. Mi smo prezentirali ono što smo činili u prošlom mandatu, također smo najavili što ćemo činiti u narednom razdoblju i s tim obećanjima i programima dobili smo ovakav mandat. Idemo dalje u stabilizaciju prilika u županiji, idemo dalje u projekte i izradu strategija. Želimo da naša županija bude na onom mjestu koje joj i statistički pripada tj. da se stvara što povoljnija klima u županiji, kako socijalna tako i razvojna.

Foto: Bljesak.info / Zdenko Ćosić

Za takvo nešto nam je potreban okvir i sredstva s obzirom da znate da kreiranje tog poslovnom okruženja u BiH je uglavnom prepušteno lokalnim zajednicama jer nemamo okvire na državnoj ili federalnoj razini. Zato smo mi tu kao županija da stvaramo okvire i strategije i da podupiremo, u svakom smislu, svaku ideju i inicijativu koja će dovesti do većeg broja zaposlenih i do boljeg okruženja i života u Županiji Zapadnohercegovačkoj'', izjavio je novinarima predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić.

Ministar financija i dopredsjednik Vlade ŽZH ostaje Toni Kraljević koji je u izjavi istaknuo da njegov resor čekaju novi/stari izazovi.

''U prošlom mandatu napravljeni su veliki iskoraci na planu stabilizacije i konsolidacije županijskih financija. Pred nama su novi/stari izazovi, nastavljamo sa svim započetim projektima, otvaramo socijalni dijalog sa sindikatima i nadam se da ćemo biti u prilici unaprijediti radno-pravni status naših uposlenika'', istaknuo je ministar Kraljević.

Foto: Bljesak.info / Toni Kraljević i Zdenko Ćosić

''Prvo bih zahvalio na ukazanoj prilici i časti. Ovo je za mene novo iskustvo i velika odgovornost te se nadam da ću opravdati dobiveno povjerenje. Otvoren sam prema svima, i prema vladajućima i oporbi, na raspolaganju sam i građanima ove županije. Prvi posao koji će nam biti je izrada plana rada ministarstva. To će biti prvo što ću napraviti pa ćemo onda vidjeti u tom planu u kojem dijelu ćemo ići i na koji način ćemo rješavati probleme'', kazao je novinarima novi ministar pravosuđa i uprave Kristijan Zovko.

Foto: Bljesak.info / Kristijan Zovko

Na dnevnom redu Skupštine ŽZH, prije razrješenja stare i potvrđivanja nove Vlade, prvo su se našla imenovanja Povjerenstva za Ustav, poslovnik i zakonodavstvo, a potom i više odbora. Osnovan je Odbor za pravdu i upravu, ljudska prava, slobode i ravnopravnost spolova, potom Odbor za ekonomsku, financijsku politiku i proračun, Odbor za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i informiranje, Odbor za prostorno uređenje, stambeno – komunalnu politiku, zaštitu okoliša, poljoprivredu i šumarstvo te Odbor za rad, zdravstvo, socijalnu politiku i stradalnike Domovinskog rata.

Ubrzo nakon završetka Skupštine ŽZH, nova Vlada ŽZH održala je svoju prvu sjednicu.

Foto: Bljesak.info / Skupština ŽZH potvrdila je novu Vladu

Novi saziv Vlade ŽZH:

  • Zdenko Ćosić (Široki Brijeg), predsjednik Vlade ŽZH 
  • Toni Kraljević (Ljubuški), dopredsjednik Vlade i ministar financija 
  • Dario Sesar (Posušje), ministar gospodarstva 
  • Kristijan Zovko (Široki Brijeg), ministar pravosuđa i uprave 
  • Tomislav Pejić (Grude), ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi 
  • Ružica Mikulić (Grude), ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa
  • Zdravko Boras (Ljubuški), ministar unutarnjih poslova 
  • Mladen Begić (Široki Brijeg), ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata 
  • Miroslav Ramljak (Posušje), ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša. 
Kopirati
Drag cursor here to close