Dodik

Predsjedništvo ne postoji: S Izetbegovićem nema dogovora

Dodik je rekao da nema logike u odluci Podžića, pogotovo ako se zanemare dva zamjenika iz reda druga dva naroda.
Vijesti / Politika | 07. 10. 2021. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Predsjedništvo BiH je svedeno na individualno djelovanje njegovih članova, BiH je u pat poziciji iz kojeg nema izlaska'', izjavio je za Pink TV srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Pokvarene namjere

Kao primjere da je Predsjedništvo prestalo postojati naveo je ponašanje Željka Komšića, ministra vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisere Turković, kao i ministra obrane Sifeta Podžića koji je donio odluku da odgodi vojni vježbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije na Manjači.

Dodik je rekao da nema logike u odluci Podžića, pogotovo ako se zanemare dva zamjenika iz reda druga dva naroda.

"To je zanemareno, vjerojatno su Komšić i Džaferović rekli da bi to bilo dobro. To su pokvarene namjere", istaknuo je Dodik i naveo da će Narodna skupština donijeti odluku o povlačenju potpisao sa sporazuma o formiranju Oružanih snaga i pozvati srpske predstavnike da se povuku.

Rekao je kako s Bakirom Izetbegovićem nema suštinskih dogovora.

"Republika Srpska je vratila svoju snagu", rekao je Dodik i dodao da Christian Schmidt blefira kako je visoki predstavnik.

Bosnom su nezadovoljni Srbi i Hrvati

Ponovio je kako je kriza u BiH permanentna, da BiH nikada nije bila jedinstvena ako nije neka sila to nametala, te podsjetio kako je u Ustavni sud imenovan sudac Albanac.

"To je permanentno stanje, nemogućnost da funkcionira", rekao je Dodik za Televiziju Pink.

Naveo je kako je napravljen koncept Tužiteljstva BiH koji je protuustavan, moraju se prihvatiti odluke koje se nameću, a ako se ne prihvati onda je počinjeno krivično djelo.

Prema njegovim riječima, Bosnom su nezadovoljni Srbi i Hrvati, muslimani hoće centraliziranu, a krive Srbe i Hrvate.

Paket sankcija

Naveo je i da je Hrvatska zbog svog ulaska u EU zanemarila Hrvate u BiH, ali sada su uvidjeli što se događa, pogotovo nakon izbora Komšića kao člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Za Gabriela Escobara, izaslanika State Departmenta za zapadni Balkan, je rekao kako je na nedavnom sastanku s članovima Predsjedništva prenio kako je njegov predsjednik pripremio paket sankcija, te da mu je odgovorio da mu ne prijeti.

Ponovo je upitao kako Kosovo može biti samostalna država, a Republika Srpska ne može.

Dodik je istaknuo da Srbija nije meta za potkusurivanje, zahvaljujući predsjedniku Aleksandru Vučiću vraćena je na političku scenu, te ocijenio da će se brzo naći rješenje jer se namjerno pokušavaju odvojiti pitanja Kosova i Metohije i BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close