Sjedenje u Zagrebu

Mesić otkrio kako je spojio Milanovića i Izetbegovića i što su pričali

''Dogovorio sam s Izetbegovićem da dođe u Zagreb i da se nas dvojica nađemo, i rekao mu da bih Milanoviću mogao predložiti…'', kaže Mesić.
Vijesti / Politika | 03. 10. 2021. u 18:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dodik nije predstavnik Srba, niti to može biti, kao što ni Šefik Džaferović ne predstavlja Bošnjake, niti Željko Komšić Hrvate. Oni su članovi Predsjedništva BiH, trijumvirat, i predstavljaju BiH. To je moj stav, i ja sam ga na sastanku iznio'', rekao je Stjepan Mesić otkrivši za portal Tačno kako je on organizirao susret čelnika SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića 29. rujna u Zagrebu.

Izetbegović se složio

Učinio je to, kako je izjavio, jer želi "da se obnove razgovori, da se snize tenzije i da se traži strategija kako uspostaviti bolje odnose".

''Dogovorio sam s Izetbegovićem da dođe u Zagreb i da se nas dvojica nađemo, i rekao mu da bih Milanoviću mogao predložiti da se nađemo sva trojica. Izetbegović se složio, pa sam nazvao Milanovića, koji se također složio i rekao da se možemo naći u vili Weiss, u sklopu rezidencije hrvatskog predsjednika na Pantovčaku u Zagrebu. Na sastanku je sudjelovao i predstojnik predsjednikova ureda Orsat Miljenić, a razgovor je protekao u prijateljskoj atmosferi. Bili smo dosta slični u stavovima, premda svatko ima svoj stil i svoj mišljenje o mnogim temama'', rekao je Mesić.

Kaže kako ''treba obnoviti razgovore, sniziti tenzije i napraviti strategiju uspostave boljih odnosa''.

Strategija

''Ako se samo kritizira i kritički nastupa u svim državama regije, to ničemu ne vodi. Treba nam strategija kako da se regija vrati u mirnodopsko stanje'', rekao je Mesić.

Istaknuo je kako sastanak Milanovića i Izetbegovićanije rezultirao konkretnim dogovorom kako to postići, kao ni kada će razgovori biti nastavljeni.

''Ne može Dodik odlaziti u Beograd i ondje predstavljati Srbe i Republiku Srpsku, jer on nije njihov predstavnik. Zna se zakon: iz hrvatskog i bošnjačkog korpusa u Federaciji bira se po jedan član u Predsjedništvo BiH, ali za njih glasaju svi iz BiH. U RS bira se jedan u Predsjedništvo, ali i za njega glasaju svi. Članovi Predsjedništva BiH ne predstavljaju narode, nego cijelu državu, sve njezine građane. Problem je u tome što je RS dobrim dijelom etnički očišćena, pa tamo ima malo Hrvata Posavljaka, jer su im sela spaljena, a malo je i Bošnjaka. Ipak, ima ih, i treba postaviti pitanje zašto im se ne obnavljaju kuće, i zašto ih nitko ne zove da se vrate. O tome nismo posebno govorili, ali ja sam to kazao'', rekao je Mesić.

Kopirati
Drag cursor here to close