Srbi i Hrvati protiv

Pao zakon o izbornim jedinicama

Zbog toga će ovaj tekst biti predmet usuglašavanja zajedničkog povjerenstva čiji članovi su izaslanici sva tri konstitutivna naroda i ostalih.
Vijesti / Politika | 27. 09. 2018. u 15:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH dobio je većinsku podršku tijekom općeg glasovanja svih izaslanika na vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Budući da je glasovano po proceduri zaštite vitalnih nacionalnih interesa, prethodno su se izjašnjavali klubovi sva tri konstitutivna naroda pojedinačno, kada većina Hrvata nije bila "za".

Zbog toga će ovaj tekst biti predmet usuglašavanja zajedničkog povjerenstva čiji članovi su izaslanici sva tri konstitutivna naroda i ostalih.

Fena / Rasprava u Domu naroda

Tako je, nakon okončanja procedure glasovanja, izaslanicima obrazložila predsjedavajuća Doma Lidija Bradara i dodala da će, u slučaju da zajednička komisija ne uspije usuglasiti zakon, on biti vraćen predlagačima, ali ga oni ne mogu ponovno uputiti u proceduru u prvobitnom prijedlogu.

Po Bradarinim riječima, procedura po kojoj je danas glasovano propisana je članom 117. Poslovnika Doma.

Nakon ovog obrazloženja, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara rekao je novinarima de nema  potrebe upućivati zakon zajedničkoj komisiji jer iz današnjeg glasovanja Doma naroda proizlazi da je zakon ''pao'' pošto ga nisu većinski podržali klubovi svih konstitutivnih naroda.

''Zakon ne treba upućivati ni Ustavnom sudu FBiH na ocjen''u, kazao je Čavara obraćajući se Domu naroda, jer je glasovano po proceduri zaštite vitalnih nacionalnih interesa, a prethodno su se izaslanici iz klubova svih konstitutivnih naroda, kako je dodao, suglasili da je s liste vitalnih interesa.

Fena / Dom naroda

Procedura glasanja o zakonu, za koju se danas zalagala dvotrećinska većina članova delegatskog kluba Bošnjaka, znači da, u konačnici, zakon ipak može biti upućen na ocjenu Ustavnom sudu FBiH, odnosno njegovom Vijeću za zaštitu vitalnih interesa.

Predlagači ovog zakona su klubovi u zastupničkom domu Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Demokratske fronte (DF) i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, kao i delegat u Domu naroda Predrag Kojović. Oni tvrde da će zakon, bude li konačno usvojen, otkloniti buduće eventualne blokade u konstituiranju federalnog Doma naroda, koje su se javljale i dosad.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH odobrio je 20. lipnja Zastupnički dom, također na izvanrednoj sjednici, ali kao i svaki drugi zakon Federacije BiH, ne može stupiti na snagu ako ga ne izglasuju oba doma.
Kopirati
Drag cursor here to close