Reda radi

Pad i prije sjednice: Ništa od mandata i izbornih jedinica

Klub hrvatskog naroda neće glasovati za ovaj prijedlog zakona.
Vijesti / Politika | 27. 09. 2018. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i mandatima u FBiH, kojeg su predložili SDA, SBB, DF i SDP BiH, danas će najvjerojatnije pasti na izvanrednoj sjednici federalnog Doma naroda.

Kako je za Nezavisne novine rekla Lidija Bradara (HDZ BiH), predsjedateljica Doma naroda FBiH, Klub hrvatskog naroda neće glasovati za ovaj prijedlog zakona.

Navela je kako, budući da će se o ovom prijedlogu raspravljati kao o prijedlogu koji je ocijenjen kao ugrožavanje vitalnog nacionalnog interesa, on neće moći proći bez podrške natpolovične većine u ovom domu.

''Ispoštovala sam poslovnik i 19. srpnja zakazala sjednicu na kojoj je bio ovaj prijedlog. Nakon toga je Klub Bošnjaka otišao sa sjednice. Od tada je bilo pokušaja, ali SDA je jednostavno to odbijala. Ovog puta sam dobila potpise izaslanika koji su tražili da se zakaže sjednica. Riječ je o bošnjačkom klubu, ali nema potpisa izaslanika iz SDA'', kazala je Bradara.

Drago Puzigaća (SNSD), dopredsjedatelj Doma naroda FBiH, kratko je rekao za Nezavisne da očekuje da će ovaj prijedlog konačno pasti, te da odluke Zakonodavno-pravne komisije Parlamenta FBiH nisu obvezujuće za Dom.

''Očekujem da će ovaj prijedlog oboriti HDZ BiH i SNSD'', rekao je Dženan Đonlagić, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu FBiH.

Dodao je kako će zakon pasti s obzirom na pismo koje su Puzigaća i Bradara potpisali prije nekoliko mjeseci, kojim se pozivaju na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Hrvata.

 


''Puzigaća je zloupotrijebio svoju poziciju i stavio se na stranu HDZ BiH, umjesto na stranu Kluba kojem pripada. Sada je svima potpuno jasno da je SDA pogriješila kada je SNSD uvela u federalni parlament'', kazao je Đonlagić.

Aner Žuljević (SDP BiH), izaslanik u Domu naroda iz reda ostalih, kaže da od današnje sjednice ne očekuje ništa, jer je SDA ta koja je omogućila HDZ BiH i SNSD-u da u blokadi drže FBiH.

Naime, prije nekoliko dana najavljeno je kako će se Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kojeg su predložili klubovi zastupnika SDA, SBB-a, DF-a i SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i zastupnik u Domu naroda Predrag Kojović naći u hitnoj proceduri 23. sjednice Doma naroda.

''Imajući u vidu činjenicu da je 2018. godina izborna godina u Bosni i Hercegovini, te da je Središnje izborno povjerenstvo BiH raspisalo Opće izbore 8. svibnja 2018. godine, te činjenicu daje Parlament Federacije BiH imao obvezu u skladu s Izbornim zakonom BiH i Ustavom Federacije BiH osigurati maksimalne demokratske standarde u pogledu određivanja broja i strukture mandata članova Parlamenta Federacije BiH, na osnovu kojih bi izbori bili održanih, i izborni rezultati bili implementirari,2/3 članova Kluba izaslanika bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine predlaže sazivanje vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj bi se razmatrao prijedlog ovog zakona jer smatramo ovo pitanje izuzetno značajnim'', naveli su iz Kluba izaslanika bošnjačkog naroda.

Što stoji u prijedlogu

Kako je ranije objavljeno iz DF-a i SDP-a BiH, Zakon se sastoji od dva dijela. Prvi dio uređuje izborne jedinice i broj mandata u izbornim jedinicama za Zastupnički dom PF BiH, u skladu s demokratskim principima vrijednosti glasa i jednakosti građana u ostvarivanju prava da biraju svoje predstavnike pod jednakim uvjetima. Radi se, navode predlagači, o zakonskoj obvezi Parlamenta Federacije BiH koja proističe iz Izbornog zakona BiH, a koja nije ispoštovana 15 godina i za posljedicu ima diskriminaciju građana FBiH.

Drugi dio zakona uređuje broj i strukturu izaslanika Doma naroda u skladu s Ustavom FBiH i principima sadržanim u presudi Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića. Presudom je utvrđeno da je potrebno mijenjati imperativnu odredbu Izbornog zakona kako bi svaki konstitutivni narod dobio jedno mjesto u županijskim skupštinama. Ustav FBiH jasno propisuje da će svaki konstitutivni narod iz svake županije dobiti najmanje jedno mjesto, ukoliko postoji najmanje jedan takav zastupnik u zakonodavnom tijelu te županije, naveli su DF i SDP BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close