Pristup tajnim podacima

Osmica nije podnio zahtjev za produženje sigurnosne dozvole

Mehmedagić ima pravo pristupa podacima "interno" i "povjerljivo", ali ne i kategoriji najosjetljivijih podataka pod oznakom "vrlo tajno".
Vijesti / Politika | 23. 02. 2021. u 10:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić Osmica, kojem je 18. veljače istekla petogodišnja sigurnosna dozvola za pristup tajnim podacima, nije zatražio od Ministarstva sigurnosti u Savjetu ministara da mu bude produžena ta dozvola.

Prema tvrdnjama "Glasa Srpske" Mehmedagić nije podnio zahtjev za produženje sigurnosne dozvole zato što je svjestan da mu po zakonu ne može biti produžena, jer mu se sudi zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

Sugovornik lista kaže da je Mehmedagić vjerojatno "imao informacije" kako će mu Sud BiH izreći oslobađajuću presudu, što se u petak i dogodilo, ali ističe da prvostupanjska oslobađajuća presuda ne znači da je okončan krivični postupak protiv njega.

Ističe kako se postupak produženja dozvole provodi na zahtjev direktora OBA, nakon čega službenici OBA vrše provjere i dostavljaju podatke Ministarstvu sigurnosti.

"To znači da bi Ministarstvo sigurnosti odnosno Državni sigurnosni organ, kao nadležno tijelo u sastavu Ministarstva, moralo konstatirati da postoje smetnje i da mu se ne može produžiti dozvola za pristup tajnim podacima", piše "Glas Srpske".

Ističu kako Mehmedagić ima pravo pristupa podacima "interno" i "povjerljivo", ali ne i kategoriji najosjetljivijih podataka pod oznakom "vrlo tajno", ističući da on može prenijeti ovlasti na svog zamjenika, ali se ne zna je li to i uradio.

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića svih optužbi u slučaju izuzimanja video nadzora iz poslovnice BH Pošte u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close