Suđenje

Osmica: Školski primjer zloupotrebe položaja

"Anonimnu prijavu protiv sebe proglasio je prijetnjom po sigurnost BiH. Privatno je špijunirao podnositelja prijave protiv sebe", rekao je Čavka.
Vijesti / Crna Kronika | 18. 12. 2020. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suđenje direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću počelo je danas pred Sudom BiH čitanjem optužnice u kojoj je tužitelj Oleg Čavka naveo da je Mehmedagić privatizirao tu agenciju i zloupotrijebio položaj da u privatne svrhe, a ne u interesu službe, utvrdi tko je anonimni podnositelj krivične prijave protiv njega.

Čavka je u uvodnom obraćanju, u obrazloženju optužnice, rekao da je riječ o školskom primjeru zloupotrebe položaja i ovlaštenja, te istaknuo da je direktor OSA iskoristio svoja ovlaštenja kako bi nezakonito došao do podatka tko je anonimni podnositelj krivične prijave protiv njega za zloupotrebu položaja.

"Anonimnu prijavu protiv sebe proglasio je prijetnjom po sigurnost BiH. Privatno je špijunirao podnositelja prijave protiv sebe", rekao je Čavka.

Istaknuo je kako je ovim činom Mehmedagić narušio i ugled BiH, s obzirom da su mnogi svjetski mediji pisali da je direktor tajne službe BiH privatno špijunirao podnositelja krivične prijave protiv sebe.

"Kad se vidi način izvršenja ovog krivičnog djela shvatite moć OSA, što svemu daje jednu specifičnu težinu. Nesporno je da OBA prikuplja podatke o svima, ali, ukoliko ti podaci mogu predstavljati prijetnju po sigurnost BiH oni se obrađuju. Međutim, imperativno je određeno da se podaci koji se prikupe, a nisu prijetnja po sigurnost BiH, momentalno uništavaju. To ovog puta nije učinjeno te je snimak objavljen u javnosti 9. i 10. rujna", rekao je Čavka.

Istaknuo je kako se ovome mora stati ukraj i kazniti se počinitelji ovog krivičnog djela kao poruka da se službe ne smiju privatizirati.

"Mehmedagić je svoj položaj direktora OSA iskoristio za unutarstranačke obračune, obračune unutar službe i pokazalo se da ne postoji nikakvo opravdanje izdavanja naredbe za izuzimanje snimka iz BH `Pošte` u osobnom interesu. Ovakve stvari su izgleda uobičajene u BiH, ali nisu sankcionirane i krajnje je vrijeme da se sankcioniraju i zabrane", rekao je Čavka i zaključio da je ovo školski primjer zloupotrebe službenog položaja.

Mehmedagićeva odvjetnica Senka Nožica tvrdi da je riječ o "montiranoj optužnici" i da je krajnji cilj da Mehmedagić bude "maknut" s pozicije koju obavlja.

"Ovakva politička nastojanja ne smiju se događati preko pravosuđa. Dokaz tvrdnji koju govorim je i činjenica da u Tužilaštvu BiH imamo optužnicu i nove tri istrage protiv mog branjenika. Sve one su zbog političkog cilja da se moj branjenik ukloni sa pozicije na kojoj jeste. To je politički cilj i Sud i Tužiteljstvo se ne smiju koristiti u ove svrhe", rekla je Nožica.

Odvjetnica drugooptuženog Muhameda Pekića, Jasenka Rešidović rekla je kako njen branjenik nije počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret i da Tužilaštvo neće dokazati to krivično djelo.

Ona je današnje ročište iskoristila da kaže da njen branjenik traži odvjetnika po službenoj dužnosti zbog "složenosti procesa" i da on nije pravne struke.

Tužitelj Čavka usprotivio se ovom zahtjevu da BiH plaća advokata Pekiću jer je, kako je otkrio, Pekić kupio stan od 300.000 KM na dvije etaže od bivšeg selektora Mehmeda Baždarevića u Odobašinoj ulici, a da je financijska istraga pokazala da Pekić godinu dana nije podizao svoju plaću.

Sudac Branko Perić je istaknuo kako je zahtjev o branitelju po službenoj dužnosti zatražen zbog složenosti procesa, te da će ovaj prijedlog biti razmotren.

Tražio danas da se utvrde nesporne činjenice kao što su izuzeće snimka i predaja samog snimka. Perić je zatražio da se reducira i broj svjedoka, te da se tužitelj o tome izjasni.

Tako će svjedoci na sljedećem ročištu koje je zakazano za 11. siječnja sljedeće godine govoriti kako je izuzeta snimka i to direktor "Pošta BiH" Mirsad Mujić, koji će svjedočiti o svom kontaktu s Mehmedagićem i zašto je postupio po Mehmedagićevom usmenom nalogu koji je rekao da je ugrožena sigurnost BiH.

Šef sigurnosti u "Pošti" Edin Šikalo će svjedočiti o načinu kako je snimka snimljena i tko mu je dao šifre, a Nedim Matoruga koji je bio u uredu u trenutku kada je Mujić Pekiću predao USB video snimka.

Tužitelj Čampara je najavio svjedočenje oko 40 svjedoka među kojima su federalni ministar policije Aljoša Čampara i ravnatelj policije Kantona Sarajevo Nusret Selimović.

Optužnica protiv Mehmedagića je podignuta u vezi sa slučajem izuzimanja snimka s video-nadzora u poslovnici Javnog poduzeća "Pošta BiH" u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Kako je navedeno u optužnici, snimak je izuzet protuzakonito i nije služio interesima prikupljanja obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost BiH, kako je navedeno, već da je iskorišten za osobne obračune s političkim neistomišljenicima te je objavljen u određenom mediju iako je imao oznaku "interno".

Mehmedagić se sumnjiči da je naložio Pekiću da istraži tko je podnio anonimnu krivičnu prijavu protiv njega Tužiteljstvu BiH, da bi on potom izuzeo snimak iz Javnog poduzeća "Pošta BiH".

Tužiteljstvo BiH je 22. listopada ove godine protiv Mehmedagića i Pekića podiglo optužnicu kojom se terete da su tijekom kolovoza 2020. godine zloupotrijebili svoj službeni položaj i ovlaštenja, kao i resurse i kapacitete OSA, radi privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e.

Tužiteljstvo BiH je prije nekoliko dana protiv Mehmedagića podiglo novu optužnicu za zloupotrebu položaja zbog afere "Bezbjednosne provjere".

Osim Mehmedagića, optužen je i ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH Selmo Cikotić, navela je Srna.

 

Kopirati
Drag cursor here to close