Suđenje

Kako je Osmica dobio snimku s pošte?

Mujić je dodao da mu je i Mehmedagić, s kojim je, također, razgovarao, rekao kako mu ta snimka treba za potrebe službe, te da će mu naknadno dostaviti zahtjev za izuzimanje snimke.
Vijesti / Crna Kronika | 11. 01. 2021. u 12:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, generalni direktor "BH pošta" Mirsad Mujić posvjedočio je danas da je optuženi od njega tražio snimku iz "Pošte", koju mu je osigurao, a da je zahtjev za izuzimanje snimke dobio naknadno.

Mujić je posvjedočio da je u više navrata bio na različitim prijemima s Mehmedagićem i drugooptuženim rukovoditeljem OSA-e Muhamedom Pekićem, koji ga je krajem kolovoza prošle godine telefonom pozvao i rekao da mu treba snimka iz "Pošte".

Naveo je kako mu je Pekić putem WhatsAppa poslao sliku na kojem se nalazi žig i poštanski pečat da bi se preciziralo koja snimka se treba izuzeti.

Mujić je dodao da mu je i Mehmedagić, s kojim je, također, razgovarao, rekao kako mu ta snimka treba za potrebe službe, te da će mu naknadno dostaviti zahtjev za izuzimanje snimke.

Napomenuo je kako je trebalo izvršiti provjere s direktorom unutrašnje zaštite kada se to može uraditi i da mu je za izuzimanje snimka trebalo oko sat vremena, piše Srna.

"Nisam pregledao snimku i Pekića sam telefonom obavijestio da može doći u prostorije `Pošte` i preuzeti ga", rekao je Mujić.

Potvrdio je kako je snimku predao oko 16.00 sati i da je već bio kraj radnog vremena, a da je pismeni zahtjev dobio nakon dvadesetak dana i da ne zna šta u zahtjevu stoji.

Osim Mujića, kao svjedoci su saslušani i direktora unutrašnje zaštite "BH pošta" Edin Šikalo i zaposlenik u ovom javnom poduzeću Nedib Mataruga.

Šikalo je posvjedočio da je vozilom otišao u poštu na Alipašinom polju i pristupio šifri koju je dobio od Džeme Čerkeza, te da je po povratku direktoru "BH pošte" u njegovom uredu predao snimku.

Mataruga je posvjedočio da je bio u uredu kada je direktor "BH pošte" predao snimku Pekiću i da sadržaj snimke nije gledao, te da je Pekića tada vidio prvi put.

Tužitelj Oleg Čavka je najavio da će za sljedeće ročište, koje bi se trebao održati 22. siječnja, kao svjedoci biti saslušani Amina Okanović, dok je sudac Branko Perić odbio njegov prijedlog da se sasluša zapovjednik policije Kantona Sarajevo Nusret Selimović.

Na sljedećem ročištu trebalo bi da svjedoče glavni inspektor OSA-e Damir Bevanda i zamjenik direktora ove agencije Trifko Buha.

Inače, Tužiteljstvo BiH tereti Mehmedagića i Pekića da su tijekom kolovoza 2020. godine zloupotrijebili službeni položaj i ovlaštenja, kao i resurse i kapacitete OSA-e, radi privatnih i osobnih interesa, da bi došli do fotografija i informacija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close