Slučaj prebačen

Opsenica na Tužiteljstvu HNŽ-a jer ga je netko upisao kao Srbina

''Dok se u HDZ-u BiH zaklinju u neko izmišljeno legitimno predstavljanje - koje nigdje ne postoji u propisima - član te stranke koji se izjašnjava kao Hrvat u Parlamentu FBiH popunjava kvotu iz reda srpskog naroda'', kaže Irfan Čengić
Vijesti / Politika | 07. 12. 2018. u 18:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno tužiteljstvo predmet Opsenica proslijedilo je Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), potvrdio je danas za Vijesti.ba zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Parlamentu FBiH Irfan Čengić

Podsjetimo, Čengić je prije desetak dana tužiteljstvima BiH i FBiH podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog službenika Grada Mostara koji je ovjerio izjavu o kandidaturi Gorana Opsenice (HDZ BiH) za izbore u listopafu, u kojoj se navodi da je on Srbin, iako se izjašnjavao kao Hrvat. Čengić smatra da je tako počinjeno kazneno djelo iz članova 220., 224. i 226. Kaznenog zakona BiH.

Nadležno Tužiteljstvo HNŽ

Tužiteljstvo BiH se na ovu njegovu prijavu i dalje nije oglasilo, dok je od Federalnog dobio obavijest da je Tužiteljstvo HNŽ nadležno da u prvom stupnju ovjeri opisane koruptivne navode i donese konačnu tužiteljsku odluku.

"Napominjemo da će Federalno tužiteljstvo, po potrebi, nižestupanjskom tužitelju pružiti stručnu pomoć prilikom postupanja u ovom predmetu, odnosno provjeriti zakonitost konačne tužiteljske odluke, kada ona bude donesena", kaže se u ovoj obavijesti.

U Čengićevom obrazloženju navodi se da je nepoznata osoba protiv koje podnosi krivičnu prijavu za kaznena djela zloupotrebe službenog položaja, nesavjesnog rada u službi i krivotvorenja isprave uposlenik organa uprave Grada Mostara, koji je 6.7.2018. ovjerio kao vjerodostojnu i istinitu izjavu Opsenice, kojom on navodno prihvata kandidaturu na Općim izborima i izjašnjava se kao pripadnik srpskog naroda.

Potom je ta izjava dostavljena Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) BiH, i na osnovu nje Opsenica je postao kandidat za Zastupnički dom Parlamenta FBiH u ime koalicije okupljene oko HDZ-a BiH.

Opsenica kao Srbin

"Nakon što je SIP potvrdio rezultate izbora, konstatirano je da je Opsenica izabran u Zastupnički dom Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda, iako je trenutno ministar u Vladi HNŽ u ime hrvatskog naroda, što nije pravno dozvoljeno", istaknuo je Čengić.

Dalje je podsjetio da je Opsenica dao izjavu "Dnevnom avazu", u kojoj je nedvosmisleno rekao da on tu izjavu nije potpisao, već da ju je neko popunio u njegovo ime i ovjerio u organima uprave Grada Mostara, što predstavlja kazneno djelo.

Također, piše Čengić, ovlaštena osoba političkog subjekta HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH, HSS SR Dragan Čović dostavila je zvanični dopis CIK-u u kojem se jasno navodi da se Opsenica izjašnjava kao Hrvat.

"Iz svega navedenog i medijskih izjava, sumnjamo da je državni službenik Grada Mostara 6.7.2018. godine zloupotrijebio položaj i nesavjesno obavljajući zadatke u službi krivotvorio izjavu i ovjerio dokument koji nije potpisao Opsenica, niti je osobno on došao ovjeriti taj dokument u skladu sa zakonima", napisao je Čengić.

Dodaje kako državni službenik nije dužan provjeravati vjerodostojnost navedenih podataka koji se nalaze u izjavu, ali jeste dužan provjeriti vjerodostojnost potpisa i osobnog dokumenta, a prema izjavama Opsenice, on taj dan nije bio u BiH, pa samim tim nije ni podnio zahtjev za ovjeru potpisa.

Vjerodostojnost izjave

"Tražim od Tužiteljstva da ispita vjerodostojnost izjave Opsenice koja se nalazi u SIP-u BiH, te da se utvrdi krivična odgovornost državnog službenika koji je izvršio zloupotrebu položaja i nesavjesnim radom u službi krivotvorio službenu ispravu ovjeravajući potpis i izjavu Opsenice koju on nije podnio. Nadam se da će Tužiteljsvo ovaj predmet uzeti u što kraćem roku u razmatanje, jer od nacionalnog izjašnjavanja Opsenice ovisi ustavnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH", dodaje se u prijavi.

U kratkoj izjavi za Vijesti.ba, Čengić je nakon podnošenja prijave kazao da istovremeno, dok se u HDZ-u BiH zaklinju u neko izmišljeno legitimno predstavljanje - koje nigdje ne postoji u propisima - član te stranke koji se izjašnjava kao Hrvat u Parlamentu FBiH popunjava kvotu iz reda srpskog naroda.

"Isto su to uradili i u Vladi FBiH, gdje se kunu u 'legitimno' predstavljanje, a onda su uzeli jedno mjesto iz reda srpskog naroda, iako nemaju niti jednog zastupnika iz tog naroda", dodao je Čengić.

Kopirati
Drag cursor here to close