Potpis

Papir će na provjeru: Opsenica u srpnju bio Srbin?

Branko Petrić izvadio je papir na kojem je Opsenica 6. srpnja ove godine potpisao da se izjašnjava kao Srbin.
Vijesti / Politika | 02. 11. 2018. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kada smo ušli u karton Nine Bukejlović (SDS) vidjeli smo da se ona izjasnila različito od onoga kako se izjasnila 2016. godine, odnosno izjasnila se kao Bošnjakinja i to je apsolutno neprihvatljivo. Njoj se ne može dodijeliti mandat'', rekao je član Središnjeg izbornog povjerenstva Suad Arnautović nakon što je SIP u četvrtak raspravljao o žalbama koje su ovoj instituciji pristigle na nacionalna izjašnjenja Nine Bukejlović iz SDS-a i Gorana Opsenice iz HDZ-a.

Oslobođenje prenosi izjave sa sjednice pa tako piše kako Arnautović kaže da kod ovjere lista za Narodnu skupšinu RS-a SIP ne provjerava etničko izjašnjavanje i ne ulazi u dosije.

''Kada smo vidjeli da od 83 mandata nema četiri iz jednog naroda onda smo morali otići u dosije i vdijeti kako se izjašnjava onaj tko ima najveći količnik i tko treba ući'', rekao je i podsjetio da je izborni ciklus 2014.-2018. godina i da kandidati u okviru jednog izbornog ciklusa ne mogu mijenjati nacionalnu pripadnost.

Članica SIP-a Irena Hadžiabdić je navela kako je teško zabraniti mandat Bekujlović.

''Možemo li mi ne dozvoliti mandat nekome tko je biran u zakonodavno tijelo za koje uopće nije uvjet nacionalna pripadnost. Dozvoljavam da smo pogriješili, ali mislim da se ovo može braniti. Nikome u Narodnoj skupštini ne tražimo nacionalno izjašnjenje niti je uvjet za izbor, zato i ne provjeravamo. Ali, kada bi se gospođa kandidirala za Dom naroda bila bi potpuno druga priča, ali u svakom slučaju neka Sud ocijeni'', kazala je Hadžiabdić.

Potom je Hadžiabdić ispravio Arnautović, kazavši da Bukejlović uopće nije dobila mandat, već da je to bio Milenko Mihajlica (SRS).

''Međutim, tražio se Bošnjak, i onda je ona povučena s 87. mjesta. Ona je neizabrani kandidat'', konstatirao je Arnautović, prenosi Oslobođenje.

Potom su, kako navode sarajevske novine, članovi SIP-a raspravljali i o žalbi SDP-a zbog toga što je u broj zastupnika iz reda srpskog naroda u Zastupnički doma Parlamenta FBiH ubrojan Goran Opsenica, koji je ministar u Vladi HNŽ iz reda hrvatskog naroda.

Uz konstataciju da će žalbe biti proslijeđene Sudu, predsjednik SIP-a Branko Petrić izvadio je papir na kojem je Opsenica 6. srpnja ove godine potpisao da se izjašnjava kao Srbin.

''Ja ne bih da mu oduzimam njegovo hrvatstvo, ali, evo čovjek je sam napisao da je Srbin. Ja ne znam što mu koristi ako je Srbin, osim da nekome nešto dokaže. Ne vidim kakve reperkusije to može imati na mandat stranke kojoj pripada'', kazao je Petrić.

S ovakvom konstatacijom se nije složio Arnautović, te kazao da bi ih, ipak, moglo biti.

''Nije, Branko, da nema reperkusija. U Zastupničkom domu se traže minimalno četiri predstavnika jednog naroda. Nisam siguran da ima dovoljno Srba. Znači da je ovo vrlo važno'', pojasnit će Arnautović, piše Oslobođenje.

Podsjetimo, Opsenici je ovih dana izjavio: ''Ja i večeras namjeravam zanoćiti kao Hrvat, a takav ću se, van svake sumnje, ujutro i probuditi. SIP je, bojim se, instruiran da pogriješi. Pravo je pitanje ko stoji iza svega toga''.

Arnautović je napomenuo da je Opsenica jedan od pet ministara iz hrvatske kvote u Vladi HNŽ-a.

''On je ministar u Vladi HNŽ kao Hrvat. To su činjenice. Dakle, on već zauzima mjesto u ovom sustavu, to nije privatna prčija ničija. On je na proračunu države kao Hrvat i javno kaže da je Hrvat i tvrdi da je netko napravio kriminalnu radnju i krivotvorio papir na kojem se on potpisao da je Srbin'', pojašnjava on. Arnautović je dodao da traži da se izvrši grafološka analiza spomenutog dokumenta.

''Sudski vještak treba utvrditi tko je napisao da je Opsenica Srbin, jer on kaže da to nije on uradio'', kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close