Bliže Domu naroda

Odabrani izaslanici iz Središnje Bosne

Za izaslanike u Domu naroda bilo je predloženo devet kandidacijskih lista, od čega po četiri iz klubova Hrvata i Bošnjaka, te jedan iz Kluba Srba u Skupštini, dok izaslanici iz reda Ostalih nisu predloženi.
Vijesti / Politika | 05. 02. 2019. u 13:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Srednjobosanske županije (SBŽ) izabrala je danas pet izaslanika za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, čime je okončana konstituirajuća sjednica.

Iz Kluba Hrvata izabrani su Zdenka Džambas (HDZ BiH), lija Nakić (HDZ BiH) i Marko Saraf (HDZ BiH), iz Kluba Bošnjaka Elvedin Mušanović (SDA), te Ljubinka Atanasijević iz Kluba Srba (SDP BiH), dok izaslanik iz reda Ostalih nije izabran.

Moglo je i brže

Predsjedatelj Skupštine SBŽ-a Josip Kvasina kazao je novinarima da je današnjom sjednicom okončana procedura izbora izaslanika iz SBŽ-a, na što se čekalo.

''Stalno su nas prozivali da kasnimo. Možda smo to mogli i ranije okončati, ali smo čekali da dobijemo kandidacijske liste'', kazao je Kvasina.

Za izaslanike u Domu naroda bilo je predloženo devet kandidacijskih lista, od čega po četiri iz klubova Hrvata i Bošnjaka, te jedan iz Kluba Srba u Skupštini, dok izaslanici iz reda Ostalih nisu predloženi.

Kvasina je na početku današnjeg zasjedanja kazao i da je Tahir Lendo (SDA) potvrđen za mandatara za sastav nove Vlade SBŽ-a, koji će Skupštini dostaviti imena budućih županijskih ministara.

Na pitanje kada će biti formirana Vlada, Tahir Lendo kazao je novinarima da se nada da će ovaj proces biti završen u idućih 15-ak dana.

Imena ministara

''Nadam se da ćemo ovaj proces uspješno završiti u idućih deset do 15 dana, s obzirom na to da sada slijedi zakonska procedura koja se mora provesti'', kazao je Lendo.

Kandidate za ministre u novoj Vladi imenovali su, prije nekoliko dana, županijski odbori HDZ-a BiH i SDA, a iz ovih stranaka ističu da imaju kapacitet da formiraju novu Vladu.

Županijski odbor HDZ-a BiH kandidirao je Bojana Domića za ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, Feliksa Vidovića za ministra unutarnjih poslova, Antu Matića za ministra zdravstva i socijalne politike, Mirjanu Plavčić za ministricu financija SBŽ-a, te Zorana Markovića za ministra pravosuđa i uprave.

Uz Tahira Lendu, kao ponovnog kandidata za premijera, Kantonalni odbor SDA kandidirao je Salkana Merdžanića za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Amira Šečibovića za ministra prostornog uređenja, građenja zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova, te Nisveta Hrnjića za ministra gospodarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close