Trojka

Predsjedništvo zasjelo: Čović se nije pojavio

Predsjedničke ''palice'' govorom je predao Bakir Izetbegović, a potom su uslijedila čitanja zakletvi.
Vijesti / Politika | 20. 11. 2018. u 14:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši član predsjedništva BiH Dragan Čović nije se pojavio na svečanoj inauguraciji članova Predsjedništva BiH koja se održava u Sarajevu.

Predsjedničke ''palice'' govorom o slaganju u prošlom sazivu je predao Bakir Izetbegović.

Konstitutivnu sjednicu Predsjedništva BiH, koja je počela intoniranjem himne BiH, otvorio je predsjedavajući u dosadašnjem sazivu Bakir Izetbegović, koji je zahvalio kolegama Mladenu Ivaniću i Draganu Čoviću na korektnoj suradnji koju su imali u protekle četiri godine.

Mnogo toga

Kazao je da je urađeno mnogo toga dobrog.

''Uz ostalo, zahvaljujući prije svega našem angažmanu, nakon višegodišnjeg zastoja odblokiran je euroatlantski put BiH. Danas smo pred dobivanjem statusa kandidata za članstvo u EU i pred aktivacijom Akcijskog plana za članstvo u NATO –u'', naveo je Izetbegović.

Spomenuo je i da su usvojeni bitni strateški dokumenti koji se odnose na vanjsku politiku i Oružane snage BiH.

''Zajedno smo konsenzusom usvojili više od 2.000 odluka. Istina je da neke odluke koje smo trebali donijeti nismo donijeli i da smo u nekoliko slučajeva imali različite stavove u nekim bitnim pitanjima. Na žalost, o tih nekoliko slučajeva se više govorilo nego o svemu što smo zajednički uspješno uradili za dobrobit građana ove zemlje'', kazao je Izetbegović.

Nakon Izetbegovićevog obraćanja, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Branko Petrić novoizabranim članovima Predsjedništva uručio je certifikate o preuzimanju mandata, koji su potom pojedinačno pročitali i potpisali svečanu izjavu koja glasi: ''Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana''.

Čovićeve kritike

Dosadašnji članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, i Mladen Ivanić  čestitali su novoizabranim članovima kolektivnog šefa države.

Foto: Bljesak.info / Dodik, Komšić i Džaferović od danas i službeno članovi Predsjedništva BiH

Poslovnikom je propisano da predsjedavanje u novom sazivu Predsjedništva BiH po automatizmu preuzima član Predsjedništva prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva Predsjedništva, ukoliko članovi Predsjedništva konsenzusom ne odluče drugačije.

Članovi Predsjedništva BiH se na poziciji predsjedavajućeg mijenjaju svakih osam mjeseci, po principu rotacije.

Podsjećamo, komentirajući protekle četiri godine koje je proveo kao hrvatski član Predsjedništva BiH, Čović je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista istaknuo je kako je postignut određen napredak na euroatlantskom putu, unatoč opstrukcijama pojedinih struktura u Bosne i Hercegovini.

Po njegovim riječima, suradnja s druga dva člana Predsjedništva BiH bila je zadovoljavajuća, o čemu govori podatak da u proteklom mandatu nije zabilježen niti jedan slučaj preglasavanja u tom tijelu.

Na Općim izborima najviše glasova za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda osvojio je Šefik Džaferović - 212.581 glasova ili 36,61 posto, iz hrvatskog naroda Željko Komšić - 225.500 glasova ili 52,64 posto, dok je Milorad Dodik osvojio najviše glasova za člana državnog predsjedništva iz srpskog naroda - 368.210 glasova ili 53,88 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close