Složna braća

Tročlana glava bezglave države

Bilo bi zanimljivo vidjeti popis želja ustoličene trojke gdje bi voljeli putovati i s kime se sastati pa podvući crtu za zaključak da se troglava usta nikada neće dogovoriti ni oko puta svojeg dupeta…
Kolumna / Kolumne | 20. 11. 2018. u 10:52 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zasjest će najsigurnija trojka  svoje dupe u fotelje. Neki nepriznati, neki prepriznati, neki pogubljeni s koncima na leđima koje će vući pogubljeniji. Ustoličit će se još jedno sveto trojstvo s najmanje ovlasti u odnosu na galamu koju donosi i novi cirkus može početi.

A cirkus nije teško očekivati. I složniji su se u tročlanoj glavi bezglave države blamirali pred svijetom pa će i novoizabrana trojka pridonijeti žalosnoj slici o BiH u svijetu. Jednako i više nego što je to donosila u predizbornim pjenjenjima i postizbornim lupanjima šakama o stolove tko će s kim i kako će biti. I kako neće.

Možemo pretpostaviti da će odmah u startu biti zacrtan rezultat od neprestanog 2:1. Vidjet ćemo, sigurni smo, more preglasavanja i različitih tumačenja prošlosti, sadašnjosti, budućnosti i stvarnosti. I već se, za zagrijavanje, pokazalo kako će se trojka - za stolom na kojeg uporno stavljaju i četvrtu stolicu, sokove i čašu – natezati.

Primjerice, jedna strana kaže da se država treba razoružati. Držač konaca druge strane kaže kako se treba naoružati do zuba, treća strana ne govori još o oružju brinući se za zube kojima nisu ni čačkalice donijeli na prvom svečanom ručku u novoj ulozi.

I prava drugih naroda stup su neslaganja unaprijed nesloživog Predsjedništva pa prema jednom netko ima previše, drugi je saveznik trećih u galami protiv ustroja a svi skupa ne vide jednako budućnost ni naroda, di države ni svijeta. Zasjest će trojka i zapeti odmah u tome tko nam je prijatelj i tko nam to treba biti. Dok će jedna strana pružati ruke, druga će galamiti kako ta strana nije za pružanje ruku nego za dizanje cijevi za pokazivanje većeg ponosa i za besciljno skakanje od ljubavi za zemlju. Jer, naučili smo, tko ne skače kako drugi plješće, mrzi.

Položit će zakletvu na vjernost državi oni koji su vjerni sebi zacrtanim ciljevima i ciljevima svojih držača konaca potpuno svjesni da će blamirati ovu zemlju jer neće biti niti jedne stvari o kojoj će naći zajednički jezik. Trabunjat će se o najbanalnijim stvarima mjesecima i zabavljat će se narodi koji su svake četiri godine prisiljeni gledati predstave za koje im nitko nikada neće reći koliko koštaju.

Namjestit će se napaćenim zarobljenicima u ovoj zemlji opet pogrešne važnosti pa će svi buljiti u sveto trojstvo i slušati njihovu galamu dok će donositelji stvarnih odluka laprdati skriveni od njihovih očiju i ušiju i trošiti nove marke iako su se zaklinjali da će sve biti drugačije. Marke će se trošiti i na službena putovanja u kojima će se kao predstavljati BiH i lobirati za njezin položaj, poslove, nove prijatelje i produbljivati stare rane. Zanimljivo bi bilo vidjeti, recimo, posjete Turskoj s Dodikom na čelu trojstva, govoranciju u Beogradu s Džaferovićem na čelu ili govor u Zagrebu o pravima naroda u BiH s Komšićem kao predsjedateljem.

Bilo bi zanimljivo vidjeti popis želja ustoličene trojke gdje bi voljeli putovati i s kime se sastati pa podvući crtu za zaključak da se troglava usta nikada neće dogovoriti ni oko puta svojeg dupeta kamoli oko puta zemlje u kojoj se narodi od silnog nezadovoljstva i životarenja na rubovima vraćaju na onu provjerenu da nitko više ni s kim u ovoj zemlji ne može živjeti.

I ne može. Dok su prioriteti njihove galame za jedno veliko, ponovljeno ništa, a ne tihi vapaji za mrvicu normalnog života, nitko ovdje neće moći ni s kim. Osim svetih trojki, najvećih neprijatelja na papiru, a najvećih saveznika kad je u pitanju sigurnost dupeta željnog vlasti i dokazivanja da mogu skočiti najviše i zapljeskati svima nama da se ukopamo.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close