Okupljanje široke koalicije

Dodik pripremio štit za Predsjedništvo

Kojim sredstvima i zbog kojih razloga Dodik okuplja široku srpsku koaliciju?
Vijesti / Politika | 10. 11. 2018. u 09:03 Bljesak.info
Kopirati

Kontrolira 56 od 83 zastupnika u NSRS, želi jedinstvo deset srpskih zastupnika u  Zastupničkom domu državnog Parlamenta. Zašto Milorad Dodik, novoizabrani član Predsjedništva BiH okuplja široku koaliciju?

Zakletva mu je benigna, plavo žuta zastava mu ne smeta, ali ako bude isticana i crveno-plavo-bijela. Sjednicama će nazočiti osobno u Sarajevu ili putem video linka, najavio je Milorad Dodik, a to mu omogućava i Poslovnik o radu Predsjedništva BiH u članu 19.

Ako član Predsjedništva ne može fizički nazočiti sjednici, njegovo učešće se osigurava telekomunikacijskim sustavima.

A kojim sredstvima i zbog kojih razloga Dodik okuplja široku srpsku koaliciju? Prvi cilj, po mnogima slabljenje opozicije, ostvaren je.

Onaj drugi, ipak se krije u 42. članu Poslovnika o radu Predsjedništva BIH koji definira procedure koje preglasani član Predsjedništva pokreće u slučaju preglasavanja.

Jedan od članova koji je preglasan može, stoji to jasno u Poslovniku o radu, član 42, stav 2, 3, 4, odluku donijetu preglasavanjem proglasiti destruktivnom po vitalni nacionalni interes. E tu nastupa priča o 2/3 zastupnika.

Odluke o vanjskoj politici BiH, imenovanjima veleposlanika, provođenje odluka Parlamentarne skupštine BiH, samo su neke od stavki o kojima bi mogla raspravljati Narodna skupština Repubike Srpske, ukoliko u budućem radu Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić preglasaju Milorada Dodika po ovim pitanjima.

Ako dvotrećinska većina uključenih u entitetski organ potvrdi upućeno proglašenje u 240-satnom roku od upućivanja, odluka Predsjedništva ne stupa na snagu, javlja N1.

Da li bi široku koaliciju okupljao da je u Predsjedništvu umjesto Komšića, Dragan Čović, Dodik ne otkriva, ali potvrđuje suradnju sa liderom HDZ-a.

"U ponedjeljak ću se sastati u Istočnom Sarajevu sa Draganom Čovićem, na razini stranaka. Postoje neki kontakti i sa drugima, ali priznajem da sam, možda, malo politički lijen i ne razumijem situaciju u Federaciji BiH, ne znam tko tamo s kim hoće ili neće i ne namjeravam time da se bavim. Čekam da naprave većinu, pa da s njima razgovaram", kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Cilj okupljanja 2/3 zastupnika je i zbog ustavnih promjena u RS, kako bi se izbacila smrtna kazna iz Ustava, Banja Luka proglasila glavnim gradom, ali i pokrenulo pitanje Vijeća naroda.

"Bio sam u nekoliko slučajeva akter izmjene Ustava i tada smo bez razlike svi u tome sudjelovali. Ustav je akt koji traži potpuno i ozbiljno usuglašavanje. Ustav može dobiti konačnost i važnost ako bude usvojen u Vijeću naroda NS RS", istaknuo je Dragan Čavić, zastupnik u NSRS.

"Čini mi se da će ići u smjeru uvođenja autokratskog sustava, a ako ima 2/3 to je moguće. Kao što ste vidjeli najavio je ulazak i SDA u Vladu RS", istaknuo je Adam Šukalo, zastupnik u NSRS.

19. studenog najavljena je konstitutirajuća sjednica NSRS, na kojoj bi zakletvu tebala položiti novoizabrana predsjednica RS Željka Cvijanović, ali i prema najavama i član Predsjedništva BIH Milorad Dodik.

Dan kasnije Dodik će se zakleti i u Sarajevu. Nakon toga spreman je da Zoranu Tegeltiji ponudi mandat da sastavi novi saziv Vijeća ministara BIH.

Kopirati