Okupljanje široke koalicije

Dodik pripremio štit za Predsjedništvo

Kojim sredstvima i zbog kojih razloga Dodik okuplja široku srpsku koaliciju?
Vijesti / Politika | 10. 11. 2018. u 09:03 Bljesak.info
Kopirati

Kontrolira 56 od 83 zastupnika u NSRS, želi jedinstvo deset srpskih zastupnika u  Zastupničkom domu državnog Parlamenta. Zašto Milorad Dodik, novoizabrani član Predsjedništva BiH okuplja široku koaliciju?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zakletva mu je benigna, plavo žuta zastava mu ne smeta, ali ako bude isticana i crveno-plavo-bijela. Sjednicama će nazočiti osobno u Sarajevu ili putem video linka, najavio je Milorad Dodik, a to mu omogućava i Poslovnik o radu Predsjedništva BiH u članu 19.

Ako član Predsjedništva ne može fizički nazočiti sjednici, njegovo učešće se osigurava telekomunikacijskim sustavima.

A kojim sredstvima i zbog kojih razloga Dodik okuplja široku srpsku koaliciju? Prvi cilj, po mnogima slabljenje opozicije, ostvaren je.

Onaj drugi, ipak se krije u 42. članu Poslovnika o radu Predsjedništva BIH koji definira procedure koje preglasani član Predsjedništva pokreće u slučaju preglasavanja.

Jedan od članova koji je preglasan može, stoji to jasno u Poslovniku o radu, član 42, stav 2, 3, 4, odluku donijetu preglasavanjem proglasiti destruktivnom po vitalni nacionalni interes. E tu nastupa priča o 2/3 zastupnika.

Odluke o vanjskoj politici BiH, imenovanjima veleposlanika, provođenje odluka Parlamentarne skupštine BiH, samo su neke od stavki o kojima bi mogla raspravljati Narodna skupština Repubike Srpske, ukoliko u budućem radu Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić preglasaju Milorada Dodika po ovim pitanjima.

Ako dvotrećinska većina uključenih u entitetski organ potvrdi upućeno proglašenje u 240-satnom roku od upućivanja, odluka Predsjedništva ne stupa na snagu, javlja N1.

Da li bi široku koaliciju okupljao da je u Predsjedništvu umjesto Komšića, Dragan Čović, Dodik ne otkriva, ali potvrđuje suradnju sa liderom HDZ-a.

"U ponedjeljak ću se sastati u Istočnom Sarajevu sa Draganom Čovićem, na razini stranaka. Postoje neki kontakti i sa drugima, ali priznajem da sam, možda, malo politički lijen i ne razumijem situaciju u Federaciji BiH, ne znam tko tamo s kim hoće ili neće i ne namjeravam time da se bavim. Čekam da naprave većinu, pa da s njima razgovaram", kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Cilj okupljanja 2/3 zastupnika je i zbog ustavnih promjena u RS, kako bi se izbacila smrtna kazna iz Ustava, Banja Luka proglasila glavnim gradom, ali i pokrenulo pitanje Vijeća naroda.

"Bio sam u nekoliko slučajeva akter izmjene Ustava i tada smo bez razlike svi u tome sudjelovali. Ustav je akt koji traži potpuno i ozbiljno usuglašavanje. Ustav može dobiti konačnost i važnost ako bude usvojen u Vijeću naroda NS RS", istaknuo je Dragan Čavić, zastupnik u NSRS.

"Čini mi se da će ići u smjeru uvođenja autokratskog sustava, a ako ima 2/3 to je moguće. Kao što ste vidjeli najavio je ulazak i SDA u Vladu RS", istaknuo je Adam Šukalo, zastupnik u NSRS.

19. studenog najavljena je konstitutirajuća sjednica NSRS, na kojoj bi zakletvu tebala položiti novoizabrana predsjednica RS Željka Cvijanović, ali i prema najavama i član Predsjedništva BIH Milorad Dodik.

Dan kasnije Dodik će se zakleti i u Sarajevu. Nakon toga spreman je da Zoranu Tegeltiji ponudi mandat da sastavi novi saziv Vijeća ministara BIH.

Kopirati