Pitam se, pitam...

Nikšiću nije jasno što isključeni članovi stranke nisu došli na sjednicu

Isključeni su Zlatko Lagumdžija, Ivo Komšić, Miro Lazović, Emir Zlatar, Hakija Meholjić i Meliha Lekić jer su bili u Inicijativnom odboru Socijaldemokratskog pokreta
Vijesti / Politika | 18. 05. 2019. u 17:02 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić indikativnim je nazvao činjenicu da sjednici Glavnog odbora stranke održanoj u subotu u Sarajevu nije prisustvovao nitko od osam članova stranke isključenih iz SDP-a nakon što su prekršili odredbe Statuta. 

Isključeni su Zlatko Lagumdžija, Ivo Komšić, Miro Lazović, Emir Zlatar, Hakija Meholjić i Meliha Lekić jer su bili u Inicijativnom odboru Socijaldemokratskog pokreta, a kasnije SPD-a (Socijalna pravda i demokratija). 

Zoran Mikulić i Rusmir Mesihović isključeni su iz stranke jer su prihvatili pozicije savjetnika člana Predsjedništva BiH Željka Komšića ujedno lidera Demokratske fronte (DF). 

Nikšić je kaže očekivao da oni prisustvuju sjednici kako bi se razgovaralo o ovim pitanjima i dodaje da su znali za prijedlog Predsjedništva stranke u vezi s tim. 

''Konačnu odluku donosi Glavni odbor i oni su pozvani na sjednicu, ali indikativno je da joj nisu prisustvovali na to su i ukazivali članovi Glavnog odbora'', istaknuo je Nikšić koji naglašava da je rasprava o ovom pitanju bila vrlo kvalitetna. 

Za ovakvu odluku glasalo je 67 izaslanika, 10 ih je bilo protiv, a dva su bila suzdržana, odnosno 85 posto članova Glavnog odbra bilo je za ovakvu odluku. 

Jedna od tema sjednice bila je priprema kongresnih dokumenata za predstojeći sedmi Kongres najavljen za 8. lipnja, a među tim dokumentima je i izmjena Statuta. 

Nikšić napominje da će o svemu posljednju riječ dati Kongres odnosno više od 800 njegovih članova, a do tada će biti prilike da se o svemu dodatno raspravlja. 

''Postoji Radna grupa i svoje prijedloge i sugestije može dati i Glavni odbor, ali opet više od 800 izaslanika SDP-a koji bi trebali sudjelovati na Kongresu mogu na Statut amandmanski djelovati i dati svoje prijedloge, a potom će svi izaslanici Kongresa o tome izjašnjavati'', zaključio je Nikšić.

Kopirati
Drag cursor here to close