Iznenada

Nenajavljeni sastanak: Dodik došao kod Čovića

Kako doznajemo, Čović i Dodik su se sastali u zgradi HDZ-ove središnjice u Mostaru, a čelnik SNSD-a u Mostar je došao helikopterom.
Vijesti / Politika | 12. 07. 2019. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SNSD-a i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik stigao je u nenajavljenu posjetu čelniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, doznaje portal Bljesak.info.

Kako doznajemo, Čović i Dodik su se sastali u zgradi HDZ-ove središnjice u Mostaru, a čelnik SNSD-a u Mostar je došao helikopterom.

Dodik je prije posjete Mostaru boravio u selu Borci u počini Konjic gdje je posvećena obnovljena Crkva Svetih apostola Petra i Pavla. Nakon susreta s Čovićem, Dodik će u Trebinje.

OHR i Bošnjaci

Dodik je u Borcima izjavio kako OHR i međunarodna zajednica u BiH uvijek bili antisrpski motivirani, jednostrani i u funkciji podrške jednoj priči i strani, prije svega bošnjačko-muslimanskoj.

Komentirajući stav OHR-a da visoki predstavnik u BiH neće prisustvovati komemoracijama srpskim žrtvama dok se ne prestane negirati navodni genocid u Srebrenici i govoriti protiv BiH, Dodik je istakao da takav stav OHR-a nije ništa novo.

''Uvijek se očekivalo od Srba da sami sebe sotoniziraju, kažnjavaju i, ako je moguće, okrivljuju i istjeraju s ovih prostora'', rekao je Dodik novinarima u konjičkom selu Borci.

Dodao je kako se nije uspjela dokazati priča o genocidu, zbog čega se sada pokušava zabraniti ljudima da misle, iako je, kako je naveo, taj Zapad pun priče o slobodi mišljenja.

''Ima mnogo primjera koji ne govore u prilog tvrdnji o genocidu. Mi tražimo zajedničku međunarodnu komisiju čiji sjedište ne mora da bude u Banjaluci, pa čak ni u BiH. Neka bude u Bruxellesu. Neka naprave priču o stradanju koja će biti objektivna, a ne da to čine politički sudovi'', predložio je Dodik.

Antisrpski predstavnici

Ponovio je kako su visoki predstavnik u BiH i drugi predstavnici međunarodne zajednice jednostrani i antisrpski motivirani.

''To se vidi na priči kako treba degradirati Republiku Srpsku, smanjiti prava srpskog i hrvatskog naroda i ojačati središnju ulogu. To se neće dogoditi, to je prošlo vrijeme i od toga nema više ništa'', naglasio je Dodik.

Upitao je kako Inzka nije sramota da priča kako je Srba malo ovdje, a njegovi preci su na ovim prostorima u dva navrata ubili 40 posto Srba koji su u to vrijeme živjeli.

''I on govori kako nas je malo? To govori kakvi su to karakteri. Evo nas u grobnicama Šušnjaru, Jasenovcu, Prebilovcima...'', istaknuo je srpski član Predsjedništva.

Hram Svetih apostola Petra i Pavla obnovljen je u slavu Svetih apostola Petra i Pavla i u spomen na srpske dječake Petra i Pavla Golubovića, koji su, s roditeljima, ubijeni 1992. godine u Konjicu, a prema riječima Dodika stradanje ovih dječaka egzaktan je primjer i dokaz stradanja na bazi ideologije mržnje, koja je bila zvanična bošnjačka politika tog vremena.

''Zar je stradanje nekih Bošnjaka drugačije od stradanja ove dvojice dječaka? Kada bih imao snagu, oživio bih svu nevino stradalu djecu, bez obzira da li su Srbi, Hrvati ili Bošnjaci'', istaknuo je Dodik.

Zašto bi bilo proračuna?

Dodik je ocijenio da je u Federaciji BiH katastrofalan odnos prema srpskim povratnicima.

''Tako nije u Republici Srpskoj. Neka nađu primjer da bošnjački povratnici nemaju struje i vode'', rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, najstradalniji dio populacije u BiH u proteklom ratu i nakon njega su Srbi na prostoru današnje Federacije BiH, od Sarajeva pa nadalje.

Komentirajući aktuelnu političku situaciju u BiH, Dodik je ocijenio da u ovoj zemlji ništa ne funkcionira.

''Parlament ne funkcionira, nema Vijeća ministara, pa zašto bi onda bilo proračuna'', upitao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close