Mahanje

Gdje je nestala Dodikova zastava?

Kaže kako je promijenio situaciju time da je ispred svog ureda, u hodniku, ''stavio na jarbol zastavu Srpske koja tamo stoji i koju svi vide jer kraj nje se nalazi i sala za sastanke''.
Vijesti / Politika | 12. 07. 2019. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zastava je tu, na mom reveru'', rekao je Milorad Dodik u intervjuu za Glas Srpske upitan zašto je odustao od traženja da zastava Republike Srpske bude u Predsjedništvu BiH i na svim mjestima gdje sjedi.

Nađeno je rješenje

''Točno je da sam pokušao neke stvari promijeniti. U Predsjedništvu je bilo dominantno isticanje dvije zastave, obje su bile zastave BiH, ali sam to tumačio kao da je jedna zastava BiH, a druga entiteta FBiH i onda sam tražio da se stavi i zastava Srpske. Nađeno je rješenje da se izbaci jedna od tih zastava i sada tamo više nemate dvije zastave, nego jednu i dogovorili smo se da pokušamo putem izmjena određenih propisa da to riješimo. Ostalo je da čekamo Vijeće ministara'', rekao je Dodik.

Kaže kako je promijenio situaciju time da je ispred svog ureda, u hodniku, ''stavio na jarbol zastavu Srpske koja tamo stoji i koju svi vide jer kraj nje se nalazi i sala za sastanke''.

''Oni su pokušali to skloniti po noći, ali našli smo način kako da to više ne rade. Dakle, nisam uspio skroz u namjeri, ali djelomično jesam. Ali smatram da je BiH sastavljena od dva entiteta i da u predstavljanju BiH ne bi trebala biti ona zastava koju je nametnuo visoki predstavnik. Imamo pravo na identifikaciju i ja ću na tome inzistirati. Pitanje je dana kada će se zastava Srpske pojaviti na stolu ispred mene na svim sastancima'', rekao je Dodik.

Federacija kriva

Govoreći o formiranju vlasti u BiH, kaže kako je priča o MAP-u je kamuflaža.

''Stranke iz FBiH žele da ostane ovo vijeće ministara s podobnim ministrima iz Republike Srpske i to je njihov glavni cilj. Ranije je u BiH postojao konsenzus oko MAP-a i NATO-a, ali mnoge stvari su se danas promijenile. Nema razloga da mi sada riskiramo i da se povinujemo odlukama koje su ranije donesene. Naša politika je politika vojne neutralnosti. Globalno su se promijenili odnosi. Moramo razmišljati o svom pozicioniranju. Sam ulazak BiH u NATO za RS je neprihvatljiv. Međutim, ta priča o MAP-u, odnosno tom Godišnjem nacionalnom planu i postoji da bi BiH bila postepeno modelirana, kako bi neka nova generacija političara olako to pitanje završila. Mi uopće ne želimo ni da krenemo na taj put. Može NATO da to tretira kako hoće, ali odluka organa BiH o tome ne postoji. Zato Bošnjaci pokušavaju da pošalju taj plan jer kako NATO može da djeluje prema BiH ako nema taj plan'', rekao je Dodik i naveo kako nigdje ne piše da je to zakonska obveza.

Dodik kaže kako je ''katastrofalno da se mi ovdje ne uspijevamo baviti kapitalnim pitanjima''.

Priznao poraz

''Ja ne uspijevam, evo to je moj najveći neuspjeh u politici, jer nismo uspjeli napraviti deset biznismena koji bi mogli da se nose u regionalnoj konkurenciji. Ne može, čim krene nešto, odmah je neka korupcija, odmah SIPA upada'', kaže, između ostalog, Dodik.

No, kaže kako u Federaciji BiH ''nitko nikog ne dira''.

''SIPA ne dira, sudovi ne diraju. Imate najmanje pet privatnika koji imaju promet milijardu maraka. Ovdje čim se netko digne da radi, odmah dolazi SIPA. Mi smo ovdje položili kamen temeljac za zgradu RTRS-a, nismo se ni okrenuli, počela je istraga…'', kaže Dodik.

Rekao je i kako mu je bilo zanimljivo da mediji koje nije naveo među onima koje je pratila Obavještajno-sigurnosna agencija, o tome nisu objavili ništa.

Mi ga, pak, moramo demantirati.

Kopirati
Drag cursor here to close