Ako ste mislili da je nešto 'dublje'...

Nema vlasti do jeseni: Natezanje oko resora u HNŽ-u

Izvor blizak županijskoj Vladi rekao je kako je za očekivati da se, ''eventualno, održi koja telefonska sjednica, kada to ustreba za 'posušivanje' nekih stavki…
Vijesti / Politika | 09. 05. 2019. u 11:20 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U priči oko uspostave vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, sporna je podjela resora, tvrdi Dnevni avaz navodeći kako će blokada vlasti trajati do jeseni.

''Iz HDZ-a su javno obznanili da će zatražiti vraćanje resora obrazovanja u hrvatsku kvotu, a iz SDA ne žele čuti slova o tome da dobiju manje od šest resora, koliko im je pripalo u prethodnom mandatu'', piše Avaz.

Novine dodaju kako im je izvor blizak županijskoj Vladi rekao kako je za očekivati da se, ''eventualno, održi koja telefonska sjednica, kada to ustreba za 'posušivanje' nekih stavki, a proces uspostave vlasti teško je očekivati prije jeseni''.

Podsjećamo, proteklih dana zavladalo je zatišje u HNŽ-u nakon što su razmijenjene optužbe hrvatske i bošnjačke strane o tome tko zaustavlja konačna imenovanja u Skupštini i tako sprječava formiranje vlasti. Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je kako se neće dogoditi da se uspostavi vlast, a da ova županija ostane bez vlasti.

Naime, HDZ BiH je na konferenciji za medije optužio SDA da blokira formiranje vlasti.

''Želimo iz početka po redoslijedu stvari konstituirati rukovodstvo sa sva tri zamjenika i da regularno izaberemo dopredsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a, a onda imamo teorije zavjere da ćemo nadmudriti Bošnjake. Nama u HDZ-u to ne pada na pamet'', rekao je Tomislav Martinović, zamjenik predsjedatelja Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije na konferenciji za medije na kojoj je naznačeno kako sve dodatno komplicira i SDP koji u županiji ''čas želi biti dio vlasti, čas oporba''.

Potom je uslijedio odgovor SDA koja kaže kako su zastupnici Kluba Hrvata u Skupštini HNŽ izvršili klasičnu zamjenu teza, iako su svjesni da u ovom trenutku nije moguće na zakonit način sazvati sjednicu Skupštine.

''Da bi Skupština mogla raditi, mora biti sazvana, a prema Poslovniku o radu Skupštine HNK jedini ovlašteni za sazivanje sjednice je predsjedavajući kojeg u ovom trenutku zbog opstrukcije Tomislava Martinovića nemamo'', reagirala je SDA koju HDZ posljednjih dana kroz medije optužuje da je blokadom stala pred zakon koji bi omogućio 400 KM dječjeg doplatka.

I dok se razmjenjuju optužbe, plaće zastupnicima u Skupštini HNŽ-a koji ne zasjedaju uredno liježu na račune. 

Kopirati
Drag cursor here to close