Sjedili ne sjedili

Koliko mogu zaraditi zastupnici u Skupštini HNŽ-a?

Kako nam je rečeno, zastupnički paušal utvrđuje množenjem koeficijenta s osnovicom koju utvrdi Vlada HNK.
Vijesti / Politika | 17. 04. 2019. u 11:52 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravo na profesionalno obavljanje zastupničke dužnosti u Skupštini Hercegovačko neretvanske županije zatražilo je deset zastupnika, a njih šest koristi ''bijeli kruh'', potvrđeno je za Bljesak.info iz Stručne službe Skupštine.

Naime, temeljem članka 6. i  7. – odnosno članka 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona, utvrđuje se visina primanja množenjem koeficijenta s osnovicom koju utvrđuje Vlada HNK.

Različite su visine koeficijenata. Tako ''obični zastupnici'' imaju koeficijent 12, oni u radnim tijelima 14, predsjednici klubova 16, dopredsjedavajući skupštine 19 dok najveći koeficijent za obračun plaće ima predsjednik skupštine – 20.

Kako nam je rečeno, zastupnički paušal utvrđuje množenjem koeficijenta s osnovicom koju utvrdi Vlada HNK. Paušal koji zastupnici primaju i na kojeg svi polažu pravo je oko 700 KM, a plaće nekih zastupnika u skupštinskim klupama dosežu do 2.500 KM. Na primanja, dakle, utječe pozicija koju zastupnik obnaša te minuli rad.

Temeljem članka 9. Zakona o pravima izabranih dužnosnika i nositelja izvršnih dužnosti u institucijama vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona propisano je da izabranim dužnosnicima i nositeljima izvršnih dužnosti nakon prestanka javne dužnosti, a do početka ostvarivanja plaće po drugom osnovu ili do ispunjavanja uvjeta za mirovinu prema općim propisima pripada pravo na plaću, te mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a najduže 12 mjeseci.

U skupštini HNK ovo pravo je iskoristilo šest zastupnika, a   pet zastupnika nisu koristili to pravo. To je tzv. bijeli kruh.

Primanja zastupnika u Skupštini HNŽ-a, koja još uvijek nema izabrana rukovodeća tijela, ne ovise o održavanju sjednica jer su plaće ''fiksne'', pa se zastupnici, unatoč tome što se nisu ''nasjedili'' od kad su izabrani, ne moraju brinuti za primanja.

Kopirati
Drag cursor here to close