Radovan Višković

Neki ministri već dobivaju nogu

''Nama fali radnika, ali imamo višak neradnika. U svim institucijama imamo taj problem'', pojasnio je premijer Srpske.
Vijesti / Politika | 14. 08. 2019. u 10:19 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je kako je zadovoljan dosadašnjim radom Vlade, ali da može i mora još bolje, zbog čega će do kraja godine biti nekih promjena u Vladi, objavila je Srna.

Ograničen rok trajanja

''Promjena će biti. Ne želim govoriti ni o četiri niti o 10 mjesta. Promjena će biti i to do kraja godine. Sad, koji su razlozi za promjene to je manje važno. O tome ne treba previše dizati prašinu. Vlada, premijer, ministri nemaju ograničen rok trajanja. Vlada je tim i mora raditi najbolje što zna'', rekao je Višković.

Govoreći o najavljenom smanjenju broja zaposlenih u administraciji Vlade Srpske, Višković je rekao kako je percepcija javnosti da ima mnogo zaposlenih u Vladi Srpske, dodajući da na lokalnoj razini ima definiran broj tri zaposlena na 1.000 stanovnika.


''U državnim institucijama nemate taj broj definiran. Idemo u smanjenje administracije. Nama fali radnika, ali imamo višak neradnika. U svim institucijama imamo taj problem'', pojasnio je premijer Srpske.

Radno mjesto preko stranke

Odgovarajući na pitanje jesu li stranke glavni krivci za to kroz "uhljebljivanje" članova, Višković je rekao da djelomično jesu.

''Možda se nekom neće svidjeti moj stav, ali mijenjaju se i generacije i pristup. Kad kažete stranke, zašto nisam pristalica ove teze - pa stranka ti je dala šansu, a ako si iole pametan i odgovaran kao radnik ti ćeš tu šansu iskoristiti. Neće stranka za tebe raditi. Ako si došao do radnog mjesta i preko stranke, to se mora radom opravdati'', istakao je Višković.

Govoreći o formiranju vlasti na državnoj razini, Višković naglašava da, ako ne bude formirano Vijeće ministara, neće biti dobro ni za jednu razinu vlasti u BiH.

''Nije ovdje sporan ni rok od 30 dana o kojem se sada priča. Sporno je da ako ne bude Vijeća ministara, nijedna razina vlasti u BiH se neće baviti životnim pitanjima, ekonomijom i projektima, već će se `zabaviti sami sa sobom` i u suštini slijedi tavorenje i velika šteta za BiH", rekao je premijer Srpske.

Srpska je trebala šutjeti

Komentirajući tvrdnje opozicije da sporazumom SNSD-a, SDA-a i HDZ-a BiH, ''SNSD uvlači Republiku Srpsku u NATO'', Višković je citirao predsjednika SNSD-a Milorada Dodika u vezi sa sporazumom: ''Čitajte šta piše!''.

''To što pojedinci tumače sporazum svatko na svoj način, to je njihov problem. Sporazum je više nego dobar za Republiku Srpsku. Pojedinci iz Srpske su frustrirani zbog svojih pozicija, pa sada galame. Republika Srpska da je bila pametna, trebala je šutjeti ovih 30 dana i ništa ne komentirati'', naveo je Višković.

Kaže kako postoji izravna i neizravna šteta za Srpsku zbog neformiranja Vijeća ministara i da se ona mjeri milijunima KM.

''Samo od novca koji se prikuplja u Upravi za neizravno oporezivanje, a gdje se već dvije godine primjenjuju koeficijenti loši po Srpsku, šteta za proračun Srpske je oko 55 milijuna KM. Podnijeli smo tužbu i čekamo epilog'', rekao je Višković.

Ozbiljan novac za Srpsku

Naveo je kako od svibnja 2017. godine Srpska trpi milijunsku štetu, a novac građana i proračuna Srpske odlazi u Federaciju BiH.

''To je ozbiljan novac za Srpsku. Morali smo podnijeti tužbu jer po zakonu i Ustavu moram štititi Srpsku'', naveo je Višković.

Rekao je kako čak postoji problem i s projektom Koridor Vc kroz Srpsku.

''Usvojili smo kreditno zaduženje od 300 milijuna KM, a taj se kredit ne može realizirati dok ne prođe Vijeće ministara i parlament BiH'', pojasnio je Višković.

Istaknuo je kako je suradnja Republike Srpske sa Srbijom više nego dobra i da je Srbija kroz projekte iz svog proračuna u protekle dvije-tri godine pomogla Srpskoj s oko 50 milijuna KM, dodajući da je riječ o projektima provedenim u skoro svim općinama u Srpskoj i u općinama u Federaciji BiH gdje žive Srbi.

Korak dalje

''Idemo i korak dalje, tako u Zakonu o poticajima, koji je usvojen polovinom ove godine, ima dio koji planira poticaje koje ćemo dobiti od Srbije kao pomoć da ohrabrimo gospodarstvenike iz Srbije da ulažu u Srpsku. Bit će podržani od Vlade Srbije da ulažu u Srpsku, kao što su strani investitori dobili poticaje da ulažu u Srbiju'', naveo je Višković.

Dodao je kako već postoje zanimanja konkretnih firmi iz Srbije i da su stigla i pisma namjere.

Kopirati
Drag cursor here to close