Ruke za SNSD

Napadi na SDA zbog kapitulacije pred Dodikom

Iz SDP-a BiH naveli su da je ''SDA omogućila SNSD-u potpunu kontrolu nad Parlamentom BiH''.
Vijesti / Politika | 06. 12. 2018. u 09:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko stranaka iz Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske optužilo je SDA da je pomogla SNSD-u da ova stranka ima četiri izaslanika u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, objavila je televizija N1.

Nikola Špirić, Lazar Prodanović, Sredoje Nović, Dušanka Majkić i Mladen Bosić, pet je delegata iz Republike Srpske koji su u srijedu izabrani u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Špirić, Prodanović, Nović i Majkić su kandidati s liste zastupnika SNSD-a, a Bosić na kandidatskoj listi SDS-a.

Iz SDP-a BiH naveli su da je ''SDA omogućila SNSD-u potpunu kontrolu nad Parlamentom BiH''.

''Predsjedništvo SDP BiH je konstatiralo još jedan kapitulacijski odnos SDA, koja je svojim glasovima podržala izbor SNSD-ovog delegata u Dom naroda Bosne i Hercegovine. Ovim činom je SDA odlučujuće utjecala da Milorad Dodik i SNSD ostvare potpunu kontrolu nad Parlamentom BiH. Ovakvo postupanje SDA, samo par sati nakon što je Dodik napustio izuzetno važan sastanak u Predsjedništvu BiH zbog neisticanja zastave entiteta RS, najočitije govori koliko je SDA posvećena brizi za državu Bosnu i Hercegovinu. Podrškom SNSD-u i Miloradu Dodiku SDA je izgubila svako pravo da bilo koga poziva na patriotizam. Dajući SNSD-u u ruke alat kojim će pokušati blokirati put BiH u NATO, SDA se nažalost jasno svrstala i direktno opredijelila za jačanje političke pozicije Milorada Dodika i SNSD-a'', poručili su iz SDP-a.

O svemu oglasio se i Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

''SDA kao provjerena filijala SNSD-a zajedno s poniženim ostacima DNS-a izglasali jednoumlje u vidu četiri izaslanika SNSD-a u Domu naroda PSBiH. Respekt socijalistima'', poručio je Borenović.

Reagirao je i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

''Da ste vi sjeli s Dodikom i tražili da se riješi pitanje bosanskog jezika, poboljša status povratnika, status Bošnjaka u institucijama RS-a, da se razgovara o zastavi u institucijama BiH, da ste bilo što za narod bitno tražili, shvatio bih i podržao to što radite. Vi ste Dodiku dali apsolutnu kontrolu Doma naroda kroz Klub Srba radi nekih vama bitnih pozicija. Vjerojatno ćete dobiti i jedno ministarstvo u njegovoj Vladi. Zaštitnici svojih osobnih interesa i nikog drugog...'', poručio je Konaković.

 

Kopirati
Drag cursor here to close