Sastanak u Mostaru

Izetbegović: HDZ BiH i SDA su prirodni koalicijski partneri

Dogovorili smo, kazao je Izetbegović, da će svaka buduća suradnja biti bazirana na jasnom programu, gdje nećemo ostaviti nedorečene i difuzne stavove.
Vijesti / Politika | 30. 11. 2018. u 18:21 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 HDZ BiH i SDA dugo su koalicijski partneri i predstavljaju dva naroda u BiH, SDA je ponovo dobila podršku relativne većine Bošnjaka u BiH, a HDZ BiH apsolutnu podršku Hrvata, i imamo obavezu da zajedno idemo dalje, izjavio je u Mostaru predsjednik SDA Bakir Izetbegović. 

On je nakon sastanka s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem istaknuo kako je u prošlom mandatu bilo nesporazuma, ali da se generalno može reći da su te dvije stranke predstavljale taj osovinu koja je držala stabilnost u državi i koji je vukla naprijed. 

Dogovorili smo, kazao je Izetbegović, da će svaka buduća suradnja biti bazirana na jasnom programu, gdje nećemo ostaviti nedorečene i difuzne stavove. 

''SDA će već u ponedjeljak ponuditi program koji će biti baziran na tri elementa, od kojih je prvi mir, stabilnost i sigurnost u BiH i na Balkanu, drugi su reforme na evropskom putu, a treći masovna izgradnja u BiH. Ta tri elementa mogu stvoriti pozitivnu spiralu koja će povući zemlju naprijed, kao što to nije bio slučaj do sada nakon Daytona, i možemo imati najbolji mandat do sada'', poručio je Izetbegović.

Foto: Bljesak.info / Sastanak HDZ-a BiH i SDA danas u Mostaru

Dodao je kako HDZ ističe problem "izbora legitimnih predstavnika" te da je za SDA generalno prihvatljivo sve što je bazirano na Ustavu BiH i Federacije, presudama Ustavnog suda, presudama suda u Strasbougu, Suda za ljudska prava i konvencijama EU. 

''To je vrlo teško uskladiti, ali nije nemoguće'', kazao je Izetbegović. 

Foto: Bljesak.info / Predsjednik SDA Bakir Izetbegović dolazi u mostarsku Gradsku vijećnicu

Nastojanje koje ima HDZ-a BiH, predstavljeno kroz zajednički stav Hrvatskog narodnog sabora, je, po riječima lidera te stranke Dragana Čovića, da želi razgovarati s bošnjačkim partnerima na način da se vidi evropska perspektiva ovog prostora koja će u prvom elementu reformske agende koja je ostala nedopunjena, imati Izborni zakon, koji je i osnovni problem. 

''Mi želimo da osiguramo legitimnost da se više nikada ne desi ono što se sada desilo kada je u pitanju hrvatski član Predsjedništva BiH, i da to bude stvar koju ćemo definirati kao broj jedan, a zatim, broj dva, tri i koliko nam brojeva bude trebao, da što prije osiguramo svoj kandidatski status i da nemamo zapreka u funkcioniranju vlasti na svim razinama'',  kazao je Čović. 

Napomenuo je kako mu se čini da se oko toga razumio s Izetbegovićem. 

''Ovo nije koalicija radi fotelja, doći će se sigurno do jednog dokumenta u kojem će precizno pisati svaka stavka o kojoj sada govorim i naravno ono što će govoriti i druga strana i što će biti potrebe našeg evropskog puta i uopće čitavih integracija. Kada to budemo potpisali i vrlo jasno definirali onda ćemo i krenuti u partnerski odnos '', poručio je Čović. 

Sasvim mi je svejedno ko je partner s bošnjačke strane, dodao je, napomenuvši kako će u ponedjeljak razgovarati s liderom SDP-a Nerminom Nikšićem, da je već razgovarao s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem, a razgovarat će i s nekim drugima. 

''Mi moramo napraviti dobar odnos i relaksirati odnose između dva naroda i izaći iz okvira rata u koji nas neko stalno pokušava uvući i zadržati. Da bi u tome uspjeli treba nam suradnja i nešto konkretno, a to je prioritet svih prioriteta - da jedan narod ne bira drugom predstavnike. Ne treba žuriti u vlast, ne treba je ni zaustavljati na bilo koji način, ali treba stvoriti preduvjete da napravimo vlast koja će raditi, a ne ponašati se kao u zadnje dvije godine kada nismo znali imamo li ili ne vladajuću većinu'', kazao je Čović. 

Foto: Bljesak.info / Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović

Na pitanje novinara da li HDZ BiH i SDA imaju dovoljan broj ruku u Parlamentu FBiH za formiranje vladajuće većine, Čović je odgovorio kako smatra da imaju te da je samo pitanje ko je predstavnik bošnjačkog naroda. 

''Mislim da Izetbegović i njegova koalicijska snaga može uz neko umijeće i s naše strane osigurati adekvatnu većinu ako to želi ', poručio je Čović. 

''SDA će pokušati u ponedjeljak razgovarati s "bosanskim blokom" i mi bi željeli da imamo tu komponentu na svim nivoima vlasti, dakle da ne izostavimo taj segment društva i da ih ne ostavimo u opoziciji. Pokušat ćemo ići u tom smjeru, a ako to ne bude išlo pokušat ćemo tražiti alternativu'', dodao je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close