Propao sastanak

SDA i bh. blok stranaka bez dogovora o eventualnom koaliranju

Nikšić je rekao između ostalog da blok stranaka u kojem je i SDP izbjegava koaliranje s nacionalnim strankama.
Vijesti / Politika | 03. 12. 2018. u 16:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sastanku predstavnika Stranke demokratske akcije (SDA) i bloka stranaka u kojem su Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine, Demokratska fronta (DF) i Naša stranka (NS) nije došlo ni do kakvog konkretnog dogovora o eventualnom koaliranju ovih partnera u budućoj postizbornoj vlasti u BiH.

To su novinarima nakon susreta potvrdili lideri SDA i SDP-a Bakir Izetbegović i Nermin Nikšić.

Izetbegović je kazao da je SDA predložila program za formiranje koalicija za nadolazeće četverogodišnje razdoblje, kao i da pobjedničke stranke trebaju participirati u vlasti.

Nikšić je rekao između ostalog da blok stranaka u kojem je i SDP izbjegava koaliranje s nacionalnim strankama.

"Dužina sastanka pokazuje da smo otvorili niz tema, razgovarali otvoreno i iskreno. Razgovarali smo i o stvarima o kojima imamo različite poglede. Ima i stvari koje su konkretno progamski različite, a to je da pravimo jasnu razliku između stranaka s obzirom na ono što je bilo u historiji", kazao je Nikšić.

"Ovo je prvi put da smo u ovom sazivu došli na sastanak. Svakako da do otvaranja eventualno pregovora o formiranju vlasti smo dobili neki program koji je SDA pripremila. Ono što želimo utvrditi kao principi i što će buduća vlast raditi na federalnom i državnom nivou, zbog toga pravim jasnu razliku između FBiH i BiH, jer ne možemo kao bh. blok sudjelovati u formiranju državne vlasti. Mi smo jasno rekli da nismo spremni biti dio priče sa nacionalnim strankama. U ovom trenutku nema koalicije'', rekao je Nikšić.

Domaćin ovog susreta bila je Stranka demokratske akcije.

Kopirati
Drag cursor here to close