Četiri sata iza ponoći

Na maratonskoj sjednici usvojen Zakon o trošarinama

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su, s 22 glasa "za" i 20 glasova "protiv", set zakona o trošarinama.
Vijesti / Politika | 15. 12. 2017. u 07:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon brojnih pauza i burnih rasprava, maratonskog zasjedanja koje je okončano jutros u 4.15 sati, zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su, s 22 glasa "za" i 20 glasova "protiv", set zakona o trošarinama.

Radi se o izmjenama Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini, izmjenama Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te izmjenama Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini.

Zastupnici ovih zakona upozoravali su tijekom rasprave o zakonima da ne postoje jasne percepcije o tome na koji način se predviđa ekonomski rast i na osnovu kojih izračuna.

Zastupnik NDP-PDP-a Momčilo Novaković naglasio je da je studirajući ekonomiju naučio da se ekonomske reforme nedovoljno razvijenih zemalja ne mogu provoditi povećanjem poreznih stopa.

''Ovo nije ekonomsko pitanje i svaki pokušaj da se ovo prikaže kao reforma nije u skladu znanjima iz ekonomije, zbog toga sam apsolutno protiv ekonomskih reformi baziranih na povećanju poreza'', kazao je Novaković.

Zastupnik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić ove zakone nazvao je suviše važnim da bi se u pola godine prijedlog promijenio, aludirajući na to da je Vijeće ministara i ranije predlagalo izmjene ovih zakona koje nisu podržane u Zastupničkom domu.

''Da li to znači da predlagač ne zna materiju veća samo zna da nešto treba povećati, trošarine na gorivo ili cestarine. Važno je povećati prihode i to na najjednostavniji način'', pojasnio je Emrić.

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović naglasio je da ne postoje jasne pretpostavke kakav će to financijski udar biti na gospodarski sektor čija proizvodnja u ovisi o prijevozu robe.

Šefica Kluba zastupnika Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević kazala je da je do sada prikupljeno tri milijarde KM od cestarina, a za izgradnju cesta je izdvojena jedna milijarda od čega je 600 milijuna KM pripalo Federaciji BiH, a 400 milijuna KM Republici Srpskoj.

Zastupnica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990 Diana Zelinika podsjetila je da zakoni predviđaju formiranje posebnog računa gdje će biti sredstava prikupljena od trošarina te da to jamči utrošak sredstava, dodajući da bi bilo principijelno podržati ove zakone.

Predložila je usvajanje zaključka koji predviđa da će sredstva koja će biti prikupljena nakon usvajanja seta zakona o trošarinama koristiti jednako od juga do sjevera, od istoka do zapada zemlje, a Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH bit će odgovorni za implementaciju zakona.

Protiv zakona glasovalo je sedam zastupnika Srpske demokratska stranke (SDS), pet zastupnika Demokratske fronte (DF), po tri zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) i Nezavisnog bloka te po jedan zastupnik Bosanskohercegovačke partije (BPS) i Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA).

Nakon rasprave o ovim točkama dnevnog reda sjednica je prekinuta na prijedlog dopredsjedavajućeg Doma Šefika Džaferovića (Stranka demokratske akcije - SDA) , a njen nastavak zakazan je za danas u 10 sati.

Poslanica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Aleksandra Pandurević (Srpska demokratska stranka - SDS) upozorila je da je uvrštavanjem seta zakona o akcizama na dnevni red sjednice prekršten Ustav BiH i narušen legitimitet skupštine.

''Ne postoji valjana osnova da se zakoni navodnog predlagača Doma naroda nađu na dnevnom redu, a posebno ne po hitnom zakonodavnom postupku. Ovo će građane koštati 300 milijuona KM i neće potaknuti gospodarsku aktivnost nego će dodatno opteretiti gospodarstvo'', stav je ove poslanice.

Poslanica Demokratske fronte (DF) Maja Gasal Vražalica pozvala je dopredsjedavajućeg Doma naroda Safeta Softića (Stranka demokratske akcije - SDA), koji cijeli dan prisustvuje sjednici, da odgovori je li on na sjednici uime predlagača ovih zakona.

Upozorila je i da predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) nije smjela objediniti raspravu o tri zakona koja se tiču akciza, a radi se o izmjenama zakona o akcizama, o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te o sustavu indirektnog oporezivanja.

Dopredsjedavajući Doma Mladen Bosić (SDS) ocijenio je da će sutra svima biti neprijatno zbog usvajanja ovih zakona, dodajući da je večeras u potpunosti uništen kredibilitet ovog doma.

''Ovakva disciplina poslanika većine koji ne ustaju s mjesta da ne bi ugrozili kvorum je neviđena. Ovo je možda iznad svih pitanja o kojima smo raspravljali, ali ne zbog naroda nego za nekog drugog kome je usvajanje ovog seta zakona obećano'', stav je Bosića.

Naglasio je da je predlagač Vijeće ministara, a sve ostalo je ''nedostojna sitna prevara onih koji su smislili ovu proceduru'', ocjenjujući da je ''glavni šef'' u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) iz koje dolaze izjave da su ceste u BiH najgore u regiji.

Kopirati
Drag cursor here to close