Prekid

Trošarine ostaju na čekanju

''Uz povećanje putarine od 15 pfeninga tu je i 17 posto PDV-a te će cijena goriva minimalno porasti za 20 pfeninga'', napominje Bećirović.
Vijesti / Politika | 14. 12. 2017. u 14:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Povjerenstva za financije i proračun Predrag Kožul (HDZBiH) prekinuo je sjednicu parlamentarne komisije u trenutku kada se trebala izjasniti o setu zakona o trošarinama.

Zastupnica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanka Majkić rekla je da Povjerenstvo za proračuna i financije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine postupilo suprotno Poslovniku neosnovano uvrštavajući u dnevni red današnje sjednice set zakona o trošarinama jer prema tim propisima nije bilo moguće tri zakona razmatrati po skraćenom postupku, rekla je to danas novinarima u Sarajevu.

Podsjetila je kako je Dom naroda PSBiH, kao predlagač tih zakona, predložio hitnu proceduru što podrazumijeva ne razmatranje zakona u komisijskoj fazi.

Ovi zakoni na predloženom su dnevnom redu današnje sjednice Zatupničkog doma i on ih treba razmatrati onako kako ih je predlagač poslao u proceduru, tvrdi Majkić bez obzira na postupak Povjerenstva te je najavila da će SNSD-e i ovaj put podržati te zakone.

Govoreći o ovom setu zakona koji predviđaju povećanje trošarina na biogoriva i biotečnosti te putarine za 15 pfeninga, poslanik Demokratske fronte (DF) i član Komisije Damir Bećirović smatra da nije bilo hrabrosti da se zakoni razmatraju u komisijskoj fazi.

On s druge strane tvrdi da je predlagač i dalje Vijeće ministara te bi trebalo provesti skraćeni postupak kako je Vijeće ministara predložilo zakone koji su u toj proceduri i razmatrani na Domu naroda tvrdeći da je u ovom slučaju bilo mnogo kršenja procedura i najavivši da DF to neće podržati.

''Uz povećanje putarine od 15 pfeninga tu je i 17 posto PDV-a te će cijena goriva minimalno porasti za 20 pfeninga'', napominje Bećirović.

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović, bez obzira na predložene modificirane tekstove ovih zakona, najavio je da ova stranka neće glasati za to jer nisu ponuđene ozbiljne ekonomske analize niti projekcije kako bi se trošila sredstva prikupljena na taj način.

S druge strane poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Mirsad Đonlagić podvukao je da su date garancije gdje će novac biti utrošen zbog čega u tom Klubu nema dileme za podršku ovim zakonima s ciljem pokretanja ekonomije u državi.

Radi se o zakonima koje je prvobitno predložilo Vijeće ministara i to Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Trošarinama u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Lovrinović: Podržat ćemo set zakona o trošarinama

Predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović je u pauzi zasjedanja Doma izjavio novinarima da će taj klub podržati set zakona o trošrinama koji bi danas trebao biti razmatran.

Kazao je da su ovi zakoni bili pet puta u parlamentu, ustvrdiši da ''nema ništa što je nepoznanica''.

''Samo inzistiranje na nekakvoj potpunoj proceduri je, po meni, način da se zaustavi donošenje ovakvih zakona. Koji to politički klubovi imaju namjeru, stranke, grupacije, ne znam. Naš je stav o tome je poznat već skoro dvije godine. Mi ćemo zakone podržati, u ovoj ili onoj proceduri, sasvim je svejedno '', istaknuo je Lovrinović.

Predstavnički dom bi trebao razmatrati zahtjev Doma naroda državnog parlamenta da set zakona o trošarinama danas razmatra po hitnom postupku.

Podsjećanja radi, Dom naroda je nedavno usvojio set zakona o akcizama koji je u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara BiH. Tada je usvojio i zaključak da  set zakona predloži Zastupničkom domu PSBiH kao prijedlog Doma naroda, sa zahtjevom da ih Zastupnički dom razmatra po hitnom postupku.

Vijeće ministara BiH je ranije utvrdilo modificirani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama. Ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju trošarine, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i  izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta cesta.

Predstavnički dom bi danas trebalo da razmatra i zahtjev Doma naroda PSBiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku. Predloženi zakon je, ranije, na prijedlog Kluba delegata hrvatskog naroda, usvojio ovaj zakon.

Lovrinović je, upitan da li očekuje da zastupnici danas podrže prijedlog ovog zakona, kazao da nemaju ništa protiv toga da se procedura vrati u redovnu proceduru, ukoliko to bude stav Zastupničkog doma.

''Ako to ne bude stav Doma, očekujemo da nas kolege podrže'', naveo je Lovrinović.

Kopirati
Drag cursor here to close