Bez rješenja

PSBiH - Različit stavovi zastupnika o setu zakona o trošarinama

''Građani BiH trebaju se suočiti sa 300 milijuna KM, koje će izdvojiti za trošarine koje im se nameću, da otplaćuju te kredite''.
Vijesti / Politika | 14. 12. 2017. u 18:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac je u pauzi zasjedanja tog doma izjavio novinarima da je trošarine trebalo donijeti mnogo ranije, te da je veoma važno da su svi relevantni faktori bili okupljeni oko procesa definiranja rješenja kada su u pitanju trošarine.

''Značajan dio sredstava je zarobljen time što nije usvojen set zakona iz Reformske agende. Ovdje je potpuno vidljivo da postoje politički subjekti koji dolaze iz Republike Srpske, prije svega mislim na SDS, koji želi da zaustavi taj proces, a ujedno vrši vlast na nivou institucija BiH i predstavlja se kao vlast na nivou BiH'', kazao je Košarac.

Košarac smatra da je suština u tome ''što SDS pokušava da onemogući aranžman s MMF-om, što pokušava da onemogući usvajanje seta zakona iz Reformske agende, čime bi značajan dio sredstva namijenjen RS-u bio deblokiran i mogao bi se investirati u razvoj putne komunikacije u RS...''

Zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta BiH Sadik Ahmetović (Nezavisni blok) je u pauzi zasjedanja izjavio novinarima da je bio, na poziv šefa Delegacije Europske unije u BiH i specijalnog predstavnika Europske unije u BiH veleposlanika Lars-Gunnar Wigemarka, u njegovoj rezidenciji.

''Mislio sam da me veleposlanik Wigemark zvao da ubrzamo rješavanje pitanja bosanskog jezika u Republici Srpskoj, jer je to temeljno europsko pitanje i europska vrijednost. Nažalost, on je imao svoju temu i u tom trenutku se pretvorio u bankara, a ne u predstavnika Europske unije i pričali smo o povećanju trošarina'',  kazao je Ahmetović.

Istaknuo je da on ni tada, a ni u budućnosti neće prihvatiti ''nikakvog ni vanjskog ni unutarnjeg tutora, da odlučuje o budućnosti  ove zemlje, a pogotovo o proračunima građana ove zemlje koji žive u siromaštvu''.

''Veleposlanik Wigemark treba promovirati europske vrijednosti kako bi ih BiH što prije  usvojila i kako bi išla bržim koracima naprijed prema EU. To je njegova misija ovdje. Porezna politika je u nadležnosti države BiH i ova dva doma Parlamentarne skupštine BiH'', kazao je Ahmetović.

Predsjedavajuća Kluba zastupnika SDS-a u Zastupničkom domu državnog parlamenta Aleksandra Pandurević je izjavila novinarima da može shvatiti vleposlanika Wigemarka, dodajući da je on ovdje, ne da štiti interese BiH, nego interese EU, Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europske investicijske banke (EIB).

''EBRD ima višak para i želi negdje da ih plasira. On se bori za to i čovjek je dobro plaćen da to radi, da plasira njihova sredstva'', kazala je Pandurević.

Istaknula je da se ''građani BiH trebaju suočiti sa 300 milijuna KM, koje će izdvojiti za trošarine koje im se nameću, da otplaćuju te kredite''.

''Svi mi koji smo protiv, postavljamo pitanje ko je predlagač zakona'', navela je Pandurević.

Kopirati
Drag cursor here to close