Tri dana poslije izbora

Mostarski HDZ BiH poziva SIP ''da objave ukradene rezultate izbora''

''Ovakvi potezi stvaraju bespotrebne tenzije i zabrinutost da legitimna izborna volja građana i konstitutivnih naroda može biti izigrana od strane državnog tijela zaduženog za organiziranje i provedbu izbora'', navode iz ove stranke.
Vijesti / Politika | 23. 12. 2020. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar osuđuje politički kompromitirano Središnje izborno povjerenstva BiH te ovim putem ih pozivamo da konačno objave ukradene rezultate Lokalnih izbora za Grad Mostar'', poručili su u srijedu iz ove stranke.

Navode kako je prošao 61 sat od zatvaranja biračkih mjesta, a postupak brojanja glasova još nije okončan.

''Upravo to svakim satom izaziva veću bojazan u ispravnost izbornog procesa i potvrđuje teze o kompromitiranosti Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Ovakvi potezi stvaraju bespotrebne tenzije i zabrinutost da legitimna izborna volja građana i konstitutivnih naroda može biti izigrana od strane državnog tijela zaduženog za organiziranje i provedbu izbora'', navode iz ove stranke.

''Pozivamo javnost da narušeni izborni proces u Gradu Mostaru spasimo zajedničkim snagama i raspoloživim demokratskim sredstvima'', poručili su iz HDZ BiH.

Podsjetimo, HNS BiH oglasio se također priopćenjem u kojem traže ponavljanje izbora.

HNS navodi kako treba poništiti glasove ili ponoviti izborni proces u gradskim područjima s fiktivnim prijavama.

''Očekujemo reakciju zbog duboke kompromitacije izbornog procesa i očitovanje GIP-a te poništavanje glasova ili ponavljanje izbornog procesa zbog prekrajanja stvarne izborne volje stanovnika Mostara koji doista žive u spornim gradskim područjima'', objavio je Ured za informiranje Hrvatskog narodnog sabora.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović uputio je pismo na adrese međunarodnih dužnosnika kako bi ih upoznao s alarmantnim ugrozama integriteta izbornog procesa u Mostaru.

Čović je, između ostalog, zatražio žurno uključenje međunarodnih čimbenika, partnera i prijatelja te uključenje svih nadležnih institucija u rasvjetljavanje događaja koji svojim neodrživim, skandaloznim i opasnim ponašanjem ruše stabilnost i europski put Grada Mostara, Bosne i Hercegovine u cjelini i njezinih žitelja. 

S druge strane, BH blok traži od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da se ponovno brojanje glasova za biračka mjesta u Mostaru izvrši u Centru za brojanje u Sarajevu.

''Ovaj zahtjev upućujemo javno, zbog ozbiljnih sumnja u malverzacije i mijenjanje volje birača prilikom ponovnog brojanja u Mostaru. Tražimo da Središnje izborno povjerenstvo BiH podhitno obustavi ponovno prebrojavanje u Mostaru i da brojanje bude ponovljeno u Sarajevu'', priopćili su iz BH Bloka.

Podsjetimo i kako je ranije naređeno ponovno brojanje glasova na 70 biračkih mjesta u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close