Veleposlanstvo za Bljesak

Mostarcima je uskraćeno sprječavanje korupcije i prevara

Činjenica je da se ostvaruju neki infrastrukturni projekti no njih prate veliki upitnici koje postavljaju čak i strani donatori.
Vijesti / Politika | 16. 05. 2019. u 10:17 B.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Spremni smo pružiti podršku lokalnim akterima koji traže rješenje za izlazak iz ovog ćorsokaka'', poručeno je iz Veleposlanstva SAD-a u BiH za Bljesak.info na upit da potvrde navode koji su se pojavili u javnosti da se pod pokroviteljstvom američkog veleposlanstva održavaju sastanci na temu izbora u Mostaru.

''Održavanje izbora u Mostaru u skladu sa presudom Ustavnog suda  BIH ostaje od presudne važnosti. Sjedinjene Američke Države i dalje smatraju neprihvatljivom činjenicu da se lokalni izbori u Mostaru ne mogu održati, posebno imajući u vidu da je građanima uskraćena mogućnost nadzora nad Gradskim vijećem u cilju sprječavanja korupcije i prevara'', navodi Ured za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a.

Naglašavaju kako je ''krajnja odgovornost je na lokalnim političarima iz svih stranaka koji do sada nisu bili u stanju da postignu dogovor i koji građanima uskraćuju osnovno demokratsko pravo da biraju svoje predstavnike''.

Približeno i prekinuto

Podsjećamo, čitavo desetljeće stanovnici Mostara nemaju mogućnost biranja lokalnih vlasti. Svo vrijeme Mostar funkcionira s ''privremenim'' vodstvom, proračun se odobri u parlamentu i grad nema puno mogućnosti za bilo kakve iskorake.

Sastanci političkih stranaka održavani su prošle godine uoči lokalnih izbora, ali su, iako je objavljeno kako su stavovi približeni, prekinuti i ništa se nije maklo s točke oko koje se Mostar godinama vrti.

U pregovorima oko izbora u gradu zapinjalo je i zapelo oko Statuta, broja vijećnika i načina njihova izbora, podjele gradskih ''glasačkih zona'' te oko pozicije dogradonačelnika. Lideri lokalnih odjela stranaka, nakon početnih optimizama, zauzeli su početne pozicije, a na višim razinama, kad spomenu Mostar zvuče kao da je sve riješeno, a onda se pozabave većim pitanjima. Kao da Mostar još nije narastao na dovoljno velik problem.

Veliki upitnici

Činjenica je da se ostvaruju neki infrastrukturni projekti no njih prate veliki upitnici koje postavljaju čak i strani donatori.

Za to vrijeme, građani se u gradu, koji se bori za titulu europske prijestolnice kulture, bore sa smećem kojeg nema tko valjano skupiti niti valjano kazniti, s pohabanim ulicama koje se ne obnavljaju i s nelogičnostima na koje ne mogu dobiti odgovor, a koji se krije u odgovoru američkog Veleposlanstva.

Građani Mostara nemaju mogućnost nadzirati one koji upravljaju gradom pa stoga mnogi, a službene brojke kažu kako je skoro 800 obitelji napustilo Grad, biraju odlazak u svijet u kojem postoje gradovi u kojem to mogu.

Kopirati
Drag cursor here to close