Doviđenja

U pet godina Mostar napustile 784 obitelji

Vijesti / Flash | 15. 05. 2019. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar su od 2013. do 2018. godine, napustile 784 obitelji, odnosno više od dvije tisuće građana, objavila je Unija za održivi povratak i integracije, koja je nedavno objavila da je BiH od 2013. do kraja studenog prošle godine ostala bez 172.000 stanovnika.

Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije, smatra da je klima koja vlada u BiH, kako ekonomska, tako i politička, odavno deprimirajuća, tako da naše građane lako privuku poslovne ponude iz europskih zemalja, najčešće Njemačke, Austrije, Slovenije i Švedske.

 


''Potrebno je da se ova problematika nađe na dnevnom redu institucija u BiH, prvenstveno Parlamentarne skupštine BiH. Unija za održivi povratak i integracije u BiH je kreirala opće preporuke u cilju smanjenja odlazaka bh. građana: Neophodno je donijeti konkretnu i transparentnu Strategije zaustavljanja sve masovnijeg iseljavanja stanovništva iz svih dijelova BiH, koju moraju izraditi i usuglasiti organi vlasti na svim nivoima u zemlji. Donijeti više istovremenih mjera sa različitih aspekata: uvezati tržište rada s obrazovanjem jer postoje mladi ljudi koji se obrazuju, ali ih tržište rada ne prihvaća kao takve, potrebno je napraviti strategiju ruralnog razvoja za poljoprivredu i turizam, omogućiti pokretanje start-up kompanija i drugo'',  rekla je Zukić, prenio je Dnevni list.

Kopirati
Drag cursor here to close