Svima koji prijete ratom

Komentar mostarskog profesora: Mi smo davno izgubili svaku bitku...

Vijesti / Flash | 14. 05. 2019. u 18:56 Bljesak.info
Kopirati

Mostarski profesor Sandi Dizdarević, profesor Visoke škole Union u Mostaru, katedra sigurnosnih studija i istražitelj Tužiteljstva HNŽ-a, Odjela za ratne zločine, na svom Facebook profilu komentirao je trenutnu političku situaciju u državi, prepucavanja oko rezervnog sustava policije, pozive na rat, te prirodnu katastrofu koja je zadesila našu državu.

Dijeleći vijest da je ''Dječak upao u nabujali potok kod Žepča'', Dizdarević je napisao kako smo mi davno izgubili svaku bitku.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zašto ovo pišem. Odgovor je svim onima koji zagovaraju ili prijete o nekakvom njihovom ratu: danas, kao i prije nekoliko godina izgubili smo svaku bitku, priroda nas je prvo opomenula, kako sa materijalnim tako i s ljudskim posljedicama. Priroda nas stalno opominje, ali mi ostajemo nijemi.

Priroda nas je danas surovo kaznila, ne njega, malog anđela iz Žepča, i njegovu majku, već sve nas. Priroda nas je kaznila i u toj "njihovoj", a zapravo mojoj, našoj Bijeljini, u Banja Luci, Sanskom Mostu, Bihaću, Hercegovini i u svim drugim krajevima naše, njihove i moje.

Žao mi je jer, danas smo svi izgubili rat, izgubili smo ga ustvari mnogo ranije, sa Jozom Leutarom, sa Denisom Mrnjavcem, sa Davidom, Mahirom i Memićem, sa mojim kolegama policajcima iz Sarajeva koji su život dali radeći svoj posao, sa mojim kolegom u Zvorniku koji je dao život radeći svoj posao, sa kolegama u Bugojnu koji su dali svoj život, poslije svih onih nevinih kojih su stradali ma gdje bili i kako se zvali.

Danas, poplave, ali nigdje vojske, nigdje III puka, II puka, I puka, gdje su te silne pare uložene u projekte zaštite, gdje su ti preventivni planovi od prirodnih nepogoda, nesreća. Nema ih, ali oni hoće rat? Nema ga, a vi "prijatelji" samo ratujte'', napisao je između ostalog u svom statusu mostarski profesor.

Kopirati