Svima koji prijete ratom

Komentar mostarskog profesora: Mi smo davno izgubili svaku bitku...

Vijesti / Flash | 14. 05. 2019. u 18:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski profesor Sandi Dizdarević, profesor Visoke škole Union u Mostaru, katedra sigurnosnih studija i istražitelj Tužiteljstva HNŽ-a, Odjela za ratne zločine, na svom Facebook profilu komentirao je trenutnu političku situaciju u državi, prepucavanja oko rezervnog sustava policije, pozive na rat, te prirodnu katastrofu koja je zadesila našu državu.

Dijeleći vijest da je ''Dječak upao u nabujali potok kod Žepča'', Dizdarević je napisao kako smo mi davno izgubili svaku bitku.

''Zašto ovo pišem. Odgovor je svim onima koji zagovaraju ili prijete o nekakvom njihovom ratu: danas, kao i prije nekoliko godina izgubili smo svaku bitku, priroda nas je prvo opomenula, kako sa materijalnim tako i s ljudskim posljedicama. Priroda nas stalno opominje, ali mi ostajemo nijemi.

Priroda nas je danas surovo kaznila, ne njega, malog anđela iz Žepča, i njegovu majku, već sve nas. Priroda nas je kaznila i u toj "njihovoj", a zapravo mojoj, našoj Bijeljini, u Banja Luci, Sanskom Mostu, Bihaću, Hercegovini i u svim drugim krajevima naše, njihove i moje.

Žao mi je jer, danas smo svi izgubili rat, izgubili smo ga ustvari mnogo ranije, sa Jozom Leutarom, sa Denisom Mrnjavcem, sa Davidom, Mahirom i Memićem, sa mojim kolegama policajcima iz Sarajeva koji su život dali radeći svoj posao, sa mojim kolegom u Zvorniku koji je dao život radeći svoj posao, sa kolegama u Bugojnu koji su dali svoj život, poslije svih onih nevinih kojih su stradali ma gdje bili i kako se zvali.

Danas, poplave, ali nigdje vojske, nigdje III puka, II puka, I puka, gdje su te silne pare uložene u projekte zaštite, gdje su ti preventivni planovi od prirodnih nepogoda, nesreća. Nema ih, ali oni hoće rat? Nema ga, a vi "prijatelji" samo ratujte'', napisao je između ostalog u svom statusu mostarski profesor.

Kopirati
Drag cursor here to close