Čavara

''Mora se prestati sanjati o unitarnoj, fildžan, šerijatskoj državi''

''Pitanje je može li čovjek živjeti bez optimizma, a posebno može li se baviti politikom ako ne vjeruje da je u stanju provesti reforme'', kaže Čavara.
Vijesti / Politika | 17. 09. 2021. u 10:21 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Optimizam čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića temeljen je na informacijama kojima on raspolaže, ponajprije stoga jer postoje određene naznake u međunarodnim krugovima da će se krajem rujna dogoditi pregovori o izmjenama Izbornog zakona na temelju provođenja presuda Ustavnoga suda i Suda iz Strasbourga'', rekao je u intervjuu za Večernji list Marinko Čavara član Predsjedništva HDZ-a BiH i predsjednik Federacije BiH.

Eliminirati prijevare

''Pitanje je može li čovjek živjeti bez optimizma, a posebno može li se baviti politikom ako ne vjeruje da je u stanju provesti reforme'', kaže Čavara.

Naveo je kako bi razgovori, koje je najavio i Čović nakon sjednice Predsjedništva stranke, trebali trajati ''nekih mjesec dana kako bi se došlo do određenih rješenja koja bi mogla stabilizirati odnose u BiH''.

''Nakon toga mogli bismo reći da imamo pravnu državu'', rekao je Čavara.

Kaže kako treba eliminirati prijevare koje se događaju.

''Treba izbjeći mogućnost manipuliranja da netko tvrdi kako nije glasao za određenog kandidata, a onda popis 2013. otkrije svu enigmatiku oko toga. Ako ona i postoji. Uvijek treba ponavljati da se 96,3 posto stanovništva u BiH izjasnilo kao pripadnici konstitutivnih naroda odnosno 3,7 posto onih koji se nisu tako izjasnili. Ne može netko dobiti više stotina tisuća glasova na izborima od 3,7 posto stanovništva. Posljednjih godina ta se izborna prijevara razotkrila i sve više međunarodnih dužnosnika toga je svjesno. I visoki predstavnik rekao je kako jedan član bh. Predsjedništva nije izabran glasovima Hrvata pa je to onda izazvalo buru u Sarajevu'', kaže Čavara.

Između ostalog, rekao je kako ''dugotrajno vođenje jasne, otvorene i konstruktivne politike HNS-a BiH, ponajprije HDZ-a i predsjednika Dragana Čovića, daje rezultate''.

Stranci će ih dovesti za stol

Podsjećamo, nakon sjednice vodstva HNS-a BiH, koji okuplja najvažnije hrvatske stranke i HDZ-a BiH kojemu je također na čelu, Čović je najavio kako će posebni američki predstavnik Matthew Palmer i direktorica za zapadnu Europu, zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst potkraj rujna razgovarati s predstavnicima vodećih političkih stranaka. Rekao je kako su domaći političari prešutno pristali da se dogovor pomjeri na jesen iako su bili spremni to obaviti u lipnju.

Čović navodi da to podrazumijeva provedbu presude Ustavnoga suda BiH kako bi se zajamčilo legitimno političko predstavljanje i nemogućnost preglasavanja malobrojnijih Hrvata, ali i otklonila diskriminacija prema predstavnicima manjina sukladno presudama Suda za ljudska prava u Strasbourgu, što bi također ušlo u izmjene. To je bio sastavni dio političkog sporazuma kojega je prošle godine potpisao s Bakirom Izetbegovićem u Mostaru.

''Radili smo zajedno s predstavnicima OHR-a, OESS-a, američke i europske administracije. Trebamo ono što smo dogovorili provesti u djelo. Oni će nas dovesti za stol, iako je to naša konačna odluka i za Izborni zakon i za Ustav. To mora biti kompromis između svih nas'', rekao je Čović.

Patrioti

Čavara Večernjaku kaže kako ''BiH ne može funkcionirati bez konstitutivnih naroda i njezinih predstavnika''.

''Što prije toga budu svjesni 'patrioti' iz bošnjačkog političkog vodstva, to ćemo prije riješiti temeljne probleme Bih i stvoriti normalne uvjere za život. Na dogovoru moramo graditi budućnost i rješavati probleme'', rekao je Čavara i dodao kako smatra da je odlazak mladih najvažnije pitanje.

''Prije toga, mora se prestati sanjati o unitarnoj, fildžan, šerijatskoj državi'', kaže Čavara navodeći kako je pozitivno ''što veći dio međunarodne zajednice prepoznaje naše probleme.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close