Pred medijima

Čović o bisti i o zakonu: Kao da me netko ispraća - Mislim da je posao završen

Čović je nakon 25. sjednice Predsjedništva HDZ-a rekao kako je u zadnjih mjesec dana održano desetak sastanaka vezano za Izborni zakon na svim razinama.
Vijesti / Politika | 15. 09. 2021. u 13:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovih dana sam gledao svoje biste, dobivao svoje slike. Imam osjećaj da me netko ispraća lagano iz političkog dijela. To se radi na kraju životnog puta. ja se osjećam još dobro što se toga tiče'', našalio se u obraćanju medijima čelnik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović odgovorivši kako je ''predugo na čelu HDZ-a BiH''.

Rekao je kako je u zadnjih mjesec dana održano desetak sastanaka vezano za Izborni zakon na svim razinama.

''U završnima danima rujna mjeseca dolaze europski dužnosnici i ja mislim da je posao završen. To je moje uvjerenje. Dali smo kvalitetan prijedlog Izbornog zakona'', rekao je Čović.

Foto: Bljesak.info / Imamo jasan termin za završni dio rujna mjeseca

''Imamo jasan termin za završni dio rujna mjeseca gdje će se događati sastanci s europskim i američkim službenicima kako bismo došli do dogovora oko izbornog zakonodavstva. Mislim da je moje pismo pokazalo da nećemo pasti u zamku špekulacija pa i o brojci Hrvata na vlasti i igranja s brojem i postocima. Mislim da Hrvata u institucijama BiH ima mnogo manje u odnosu na popis stanovništva iz 2013. godine'', rekao je Čović.

Pozvao je ''na ustavno domoljublje, da se poštuju Ustav i zakoni, a kada budemo imali dovoljno kapaciteta da mijenjamo Ustav to ćemo i raditi''.

Na upit hoće li bojkotirati izbore ako se ne usvoje izmjene Izbornog zakona, rekao je da se izbori ne mogu organizirati mimo Ustava jer i Ustavni sud traži izmjene.

''Ustavni sud traži promjenu Izbornog zakona, ako toga ne bude onda neće biti uvjeta za održavanje izbora. Želimo osigurati legitimno predstavljanje i provođenje svih presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Prihvatili smo i mjere ograničenih ustavnih izmjena kako bi se mogao provesti cijeli proces kada je u pitanju Izborni zakon'', naveo je čelnik HDZ-a BiH.

Foto: Bljesak.info / Ustavni sud traži promjenu Izbornog zakona

''Sve ćemo dati da u neizbornoj godini, sukladno sporazumu iz Mostara, izmijenimo Izborni zakon'', rekao je, između ostalog, Čović.

Rekao je kako se zalagao da se posao oko izbornog zakonodavstva obavi u lipnju ali da su međunarodni dužnosnici taj posao ostavili za jesen.

Naveo je i kako BiH ne može funkcionirati kao građanska država da se potpuno eliminira etničko.

"Ključ je osigurati europski put BiH i ako to uspijemo, a ja mislim da imamo šansu, uvjeren sam da će se to ostvariti. Zašto bi nekome smetalo da član predsjedništva iz reda hrvatskog naroda bude izabran od Hrvata? Samo se tri člana Predsjedništva BiH i Dom naroda biraju na etničkom principu, sve ostalo se bira na građanskom modelu. Ako je to nekome previše, onda taj ne voli BiH. BiH ne može biti građanska po modelu kako bi to neko želio", zaključio je Čović.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close