Afere

Misterija: Seb. nije Sebija, a Asim nije Asim

Uslijedile su reakcije na novi detalj sa suđenja koje još uvijek nije razjasnilo tko je ženska osoba koja se spominje u jednoj od ključnih uloga budući da se navodi kako bi to mogla biti Sebija Izetbegović.
Vijesti / Politika | 28. 04. 2021. u 09:41 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Selam, gospodine Novaliću, Fikret Hodžić je, Asim mi je rekao da Vam se javim oko respiratora. Kada budete imali vremena, javite se''.

Poruka je to objavljena na suđenju u aferi respiratori koju je Fikret Hodžić, vlasnik Srebrene Maline, poslao federalnom premijeru Fadilu Novaliću na koju je odgovorio s "OK".

Razni Asimi

No, postavlja se pitanje tko je Asim iz poruke jer je Asim Sarajlić, visoki dužnosnik SDA, kojeg su novinari u stanci zasjedanja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH pitali je li on Asim koji se spominje u prepisci između Hodžića i Novalića, to zanijekao.

''Ima raznih Asima'', kratko je odgovorio Sarajlić.

Uslijedile su reakcije na novi detalj sa suđenja koje još uvijek nije razjasnilo tko je ženska osoba koja se spominje u jednoj od ključnih uloga budući da se navodi kako bi to mogla biti Sebija Izetbegović.

''Tako je prvo Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a, kao svjedokinja pod prisegom, energično negirala da je ona Sebija iz poruka koje su razmjenjivali premijer Novalić i uposlenici njegovog kabineta. Dvadesetak dana kasnije, Asim Sarajlić, izaslanik SDA u Domu naroda BiH, tvrdi da on nije onaj Asim na kojeg se poziva malinar Fikret Hodžić u poruci upućenoj Novalić'', piše u komentaru za Dnevni avaz Fadil Mandal.

Podsjetio je kako je prethodno, na saslušanjima u Tužiteljstvu BiH, ''isti taj Asim Sarajlić odbio je istražiteljima otkriti PIN svog mobitela i zbog toga je platio kaznu od 3.000 maraka''.

''Ako Asim nije Asim, a Sebija nije Sebija, onda ni Bakir, na čelu SDA, nije onaj pravi Bakir'', napisao je Mandal u Avazu.

Kristalno Zvizdićevo jasno

Valja podsjetiti kako je u vrijeme dok se visoki dužnosnik SDA bio okrenuo protiv vrha stranke da je iznosi između redova optužbe na račun direktorice sarajevske bolnice pa je tako rekao kako je svima ''kristalno jasno da je premijera Novalića i njegovu karijeru jedino i isključivo ugrozila NN ženska osoba koja je telefonski naredila kupovinu respiratora''.

Na jednom su ročištu u ovoj aferi predočene poruke koje je nakon razgovora s Izetbegović, Edita Kalajdžić, tajnica federalne Vlade, 28. travnja razmijenila sa šefom premijerovog ureda Hasanom Ganibegovićem: ''Seb. zove, loši respiratori, užas, u ogromnom smo problem ako je to točno, a jeste garant".

Izetbegović je na prezentiranu poruku kazala da je ''nejasna i da nema njenog imena”, te ponovila da ona nije kvalificirana da komentira kvalitet respiratora, da to mogu raditi samo reanimatolozi i anesteziolozi.''

''Respiratori se koriste na glavi, a ono čim se ja bavim je dole daleko", kazala je još Izetbegović, aludiravši na to da je ona ginekologinja.

Zanimljivo je i reagiranje bh oscarovca Danisa Tanovića koji je na Twitteru napisao kako bi bh kinematografiji bilo bolje da se zovne Asim.

''Predlažem članovima Udruženja filmskih radnika da i mi nazovemo Fadila i kažemo da nam je rek'o Asim da se javimo'', napisao je Tanović.

Ranjavanje

Sarajliću ovo nije prva afera. Podsjetit ćemo na skandal koji je izbio nakon što je objavljena snimka u kojoj se čuje kako nagovara vijećnika da glasa kako oni žele, tako što će glumac Emir Hadžihafisbegović zaposliti vijećnikovu suprugu.

Snimku je objavio Semir Efendić načelnik sarajevske općine Novi Grad koji je napustio stranku Bakira Izetbegovića. Na snimci su glavni akteri Asim Sarajlić, tadašnji predsjednik Kadrovske komisije i potpredsjednik SDA, i još trojica. Kako se čuje na snimci, oni su u zamjenu za glasove Efendićevog protukandidata Fikreta Prevljaka, koji je i izabran za predsjednika Kantonalnog odbora (KO SDA), nudili posao supruzi jednom od izaslanika u državnoj službi, pozivajući se na "dobre veze" s budućim ministrima u Vladi KS. Senad Hasanspahić i Emir Hadžihafizbegović, čije se nadimci 'Cvrle' i 'glumac' spominju u snimku, bili su kandidati za ministre za boračka pitanja odnosno kulturu i sport.

U međuvremenu, Asim Sarajlić podnio je ostavku na sve funkcije u stranci - na mjesto potpredsjednika SDA i šefa Kadrovske komisije.

Sarajlić je, inače, već optužen za nezakonito upošljavanje u javna poduzeća, ali je čelnik njegove stranke stao u njegovu obranu.

"Gospodin Sarajlić je čovjek koji je branio BiH, ranjen je dva puta, ne treba to izgubiti iz vida u trenutku kada je napravio grešku'', rekao je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close