27. travnja

Na današnji dan otkrivena afera "Respiratori": Kako je počela istraga?

Potvrdu informacije da je firma “Srebrena malina” uvoznik respiratora novinarka portala "Fokus" Semira Degirmendžić dobila je 27. travnja.
Vijesti / Flash | 27. 04. 2021. u 11:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prošle godine novinarka portala "Fokus" Semira Degirmendžić objavila je tekst o tome tko je za FBiH nabavio i uvezao 100 respiratora ACM812 A iz Kine. Do tog ponedjeljka podaci o dobavljaču su bili brižno čuvana tajna i objavi  teksta prethodila je višednevna šutnja i ignoriranje naših brojnih upita odaslanih na adrese nadležnih institucija i pojedinaca.

Sve se krilo

Na pitanje Fokusa „da li je jednoj firmi uplaćeno oko 10 milijuna za 100 respiratora iz Kine za potrebe FBiH, te s kojom firmom je potpisan ugovor , na osnovu kojih kriterija i na osnovu čije odluke“, čak nisu htjeli pročitati ni na redovnim, u to vrijeme dnevnim press konferencijama koje su novinari pratili online, a pitanja upućivali na e-mail Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Potvrdu informacije da je firma “Srebrena malina” uvoznik respiratora novinarka portala "Fokus" Semira Degirmendžić dobila je 27. travnja, tek dva dana nakon što je njih 80 i stiglo u BiH.

Istog dana Tužiteljstvo Kantona Sarajevo otvorilo je istragu o ovoj nabavci, a istragu je u svibnju preuzelo Tužiteljstvo BiH.

Tijekom istrage bili su privedeni i premijer Fadil Novalić, kao i Fahrudin Solak i Fikret Hodžić vlasnik “Srebrene maline”. U tom periodu saslušano je na desetine svjedoka, a dvoje od njih, federalna ministrica financija i zapovjednica Federalnog stožera Civilne zaštite Jelka Milićević, te direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva Aleksandar Zolak u međuvremenu su izgubili status svjedoka, te dobili onaj osumnjičenih.

Danas, godinu poslije u tijeku je sudski proces u ovom predmetu, a iz dosadašnjeg suđenja vidljivo je da se pogodovalo jednoj firmi da dobije ovaj posao, da nisu konsultirani stručnjaci u vezi respiratora ACM812 A i da je na današnji dan Novalićev šef ureda pitao premijera hoće li se “Srebenoj malini” prebaciti i 2,9 milijuna KM za nabavku zaštitne opreme.

Šta je tvrdio Novalić

Podsjećamo, premijer Federacije BiH Fadil Novalić dočekao je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo 25. travnja 2020.godine pošiljku od 80 respiratora, koji su stigli iz Pekinga, a koje je Vlada Federacije BiH kupila za potrebe zdravstvenog sustava, vijest je koju je prošle godine objavila Fena.

Kako je tada rečeno, riječ je o 80 respiratora sa po dva izlaza, koji mogu biti i mobilni i stacionarni, te su kao takvi trenutno najtraženiji na tržištu, piše Avaz.

''Važna je pomoć naših prijatelja širom svijeta, kao i naših domaćih firmi i donatora, te koristim i ovu priliku da im se zahvalim. Ali je važna i naša moć da, kao institucije, nabavljamo ono što nam je potrebno, naročito u nezapamćenim uvjetima konkurencije na tržištu medicinske opreme. S ovom, dosada najvećom pošiljkom respiratora, naš zdravstveni sustav bit će još jači za suočavanje s pandemijom. Pored ovih 80 respiratora, koje ćemo isporučiti širom FBiH, uskoro će stići ostatak pošiljke od 20 respiratora, što će biti ukupno 100 novih respiratora'', rekao je tada premijer Novalić.

Kopirati
Drag cursor here to close