Rekli da hoćemo, pa ništa

Još smo se jednom osramotili

Kasni i reforma upravljanja javnim financijama, a i u toj oblasti Vlada RS-a nije usvojila predviđenu strategiju, za razliku od drugih razina vlasti.
Vijesti / Politika | 12. 02. 2019. u 15:25 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina danas je obavijestila Evropsku komisiju da još uvijek nije ispoštovala njezine ranije preporuke u vezi s usvajanjem inovirane strategije za reformu javne uprave - potvrdio je za Fenu državni koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan.

Izostala podrška

Podsjetio je da su dokument iz te oblasti podržali Vijeće ministara, Vlada Federacije BiH i Vlada Brčko distrikta BiH, ali da bi bio finaliziran potrebno je da ga usvoje sve razine vlasti, odnosno Vlada Republike Srpske.

''Nažalost, podrška usvajanju ovog dokumenta u Vladi RS-a je izostala, s tim da ohrabruje najava da bi Vlada RS-a mogla usvojiti strateški okvir u sljedećih nekoliko tjedana'', rekao je Ćuzulan, u pauzi trećeg sastanka Posebne skupštine za reformu javne uprave između Europske unije i Bosne i Hercegovine, koji je u organizaciji Direkcije za europske integracije BiH održan danas u Banja Luci.

Zbog neusvajanja strateškog okvira za razdoblje 2018.-2022. godina onemogućena je, kaže, priprema zajedničkog akcijskog plana za provođenje reforme javne uprave.

Regija povlači novac

Dodao je i da iz sličnih razloga ne funkcionira Fond za reformu javne uprave, iz kojeg se financiraju zajednički projekti institucija te da se kasni u realizaciji sredstava iz IPA fondova.

''Sve zemlje u regiji su već usvojile ovu strategiju i rade akcijske planove te povlače određena sredstva iz IPA fondova, primjera radi Srbija ima 90 milijuna eura izravne proračunske podrške, a Crna Gora 40 milijuna eura'', istaknuo je Ćuzulan.

Istovremeno, dodao je, kasni i reforma upravljanja javnim financijama, a i u toj oblasti Vlada RS-a nije usvojila predviđenu strategiju, za razliku od drugih razina vlasti.

Dugo čekanje

''Tek kada se pridobije suglasnost iz RS-a, trebalo bi da se pristupi cjelodržavnoj strategiji upravljanja javnim financijama'', rekao je Ćuzulan i dodao da su iz RS-a najavili da bi taj posao trebali završiti u roku od šest mjeseci.

''Reforma javne uprave omogućava efikasno provođenje zakona, na dokazima zasnovane javne politike, stvaranje transparentne, korisnicima orijentirane i depolitizirane i profesionalne javne uprave'', rekao je Ćuzulan i dodao da građani, investitori i poslovna zajednica u BiH predugo čekaju da uprava postane efikasnija, otvorenija, da ima efikasnije procedure i da im omogući obavljanje usluga elektronskim putem.

Kopirati
Drag cursor here to close