Rekli da hoćemo, pa ništa

Još smo se jednom osramotili

Kasni i reforma upravljanja javnim financijama, a i u toj oblasti Vlada RS-a nije usvojila predviđenu strategiju, za razliku od drugih razina vlasti.
Vijesti / Politika | 12. 02. 2019. u 15:25 Fena
Kopirati

Bosna i Hercegovina danas je obavijestila Evropsku komisiju da još uvijek nije ispoštovala njezine ranije preporuke u vezi s usvajanjem inovirane strategije za reformu javne uprave - potvrdio je za Fenu državni koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan.

Izostala podrška

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podsjetio je da su dokument iz te oblasti podržali Vijeće ministara, Vlada Federacije BiH i Vlada Brčko distrikta BiH, ali da bi bio finaliziran potrebno je da ga usvoje sve razine vlasti, odnosno Vlada Republike Srpske.

''Nažalost, podrška usvajanju ovog dokumenta u Vladi RS-a je izostala, s tim da ohrabruje najava da bi Vlada RS-a mogla usvojiti strateški okvir u sljedećih nekoliko tjedana'', rekao je Ćuzulan, u pauzi trećeg sastanka Posebne skupštine za reformu javne uprave između Europske unije i Bosne i Hercegovine, koji je u organizaciji Direkcije za europske integracije BiH održan danas u Banja Luci.

Zbog neusvajanja strateškog okvira za razdoblje 2018.-2022. godina onemogućena je, kaže, priprema zajedničkog akcijskog plana za provođenje reforme javne uprave.

Regija povlači novac

Dodao je i da iz sličnih razloga ne funkcionira Fond za reformu javne uprave, iz kojeg se financiraju zajednički projekti institucija te da se kasni u realizaciji sredstava iz IPA fondova.

''Sve zemlje u regiji su već usvojile ovu strategiju i rade akcijske planove te povlače određena sredstva iz IPA fondova, primjera radi Srbija ima 90 milijuna eura izravne proračunske podrške, a Crna Gora 40 milijuna eura'', istaknuo je Ćuzulan.

Istovremeno, dodao je, kasni i reforma upravljanja javnim financijama, a i u toj oblasti Vlada RS-a nije usvojila predviđenu strategiju, za razliku od drugih razina vlasti.

Dugo čekanje

''Tek kada se pridobije suglasnost iz RS-a, trebalo bi da se pristupi cjelodržavnoj strategiji upravljanja javnim financijama'', rekao je Ćuzulan i dodao da su iz RS-a najavili da bi taj posao trebali završiti u roku od šest mjeseci.

''Reforma javne uprave omogućava efikasno provođenje zakona, na dokazima zasnovane javne politike, stvaranje transparentne, korisnicima orijentirane i depolitizirane i profesionalne javne uprave'', rekao je Ćuzulan i dodao da građani, investitori i poslovna zajednica u BiH predugo čekaju da uprava postane efikasnija, otvorenija, da ima efikasnije procedure i da im omogući obavljanje usluga elektronskim putem.

Kopirati