Treba više volje

Britanski veleposlanik: BiH ne treba nova Reformska agenda, nego reforme

Veliki broj ovih reformi nisu nove. To je zato što su prethodno bile implementirane samo polovično ili nikako. A, puno toga se još može uraditi da se poboljša život u ovoj zemlji.
Vijesti / Politika | 13. 11. 2018. u 16:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matt Field objavio je blog: ''Građanima BiH ne treba nova Reformska agenda… trebaju im reforme''.

Podsjeća da je u prošlotjednom gostovanju u TV programu više puta naglasio da političari u Bosni i Hercegovini treba brzo da formiraju postizborne vlade i da rade na reformama.

Blog prenosimo u cijelosti:

''Pretprošli tjedan sam bio gost u studiju N1 i Zvonko Komšić mi je postavio neka teška i intuitivna pitanja, posebno u vezi s političkom situacijom i što to bh. političari trebaju uraditi na putu k EU. Na nekoliko pitanja, dao sam isti odgovor – ''trebaju brzo formirati vlade i raditi na reformama''. Ovo ponavljanje sigurno nije najbolje izgledalo na TV-u. Međutim, ovo je početna točka svega što treba da se desi u ovoj zemlji. Reforme treba ponovo pokrenuti, a to podrazumijeva formiranje vlasti na svim nivoima, što je prije moguće. Političare čeka puno posla.

Pratio sam brojne političke kampanje, u ovoj regiji i na drugim mjestima, i ne pamtim da sam igdje vidio manje fokusa na poboljšanje života građana. Gdje su bili ti konkretni planovi koji će dovesti do prosperiteta, sigurnosti i sreće za glasače? Ako se zagrebe ispod površine izjava ''treba nam više radnih mjesta/bolje plaće/pravda'', otkrije se tek mali broj ideja. Građani sada očekuju i pozivaju na djelovanje.

Nedostatak odlučnosti

Bh. političari ne trebaju uvjeriti samo svoje glasače da su ozbiljni po pitanju reformi. Sve stranke u BiH su u teoriji predane putu k EU, ali Bruxselles i zemlje članice ocjenjuju djelovanje potencijalnih kandidata, a ne njihove riječi. U zadnje dvije godine, zbog nedostatka političke volje, malo toga ima za pokazati. Pokaz odlučnosti da se formira vlast na svim nivoima bi bio puno bolji početak novog mandata. BiH ne može priuštiti duge i kaotične rasprave.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka su, 2014. godine, predvodili napore da se preusmjeri fokus reformi i da se ponovo pokrene kretanje ka EU. Sada je situacija drugačija. Neke reforme su uspješno implementirane, a neke nisu, i to zbog nedostatka odlučnosti. BiH je uradila dovoljno da se ponovo pokrene proces priključenja EU. Uskoro će EU objaviti svoje „Mišljenje“ koje ocjenjuje spremnost ove zemlje da se kreće naprijed i koje će podvući prioritete, posebno u polju vladavine prave. Danas nam ne treba nova Reformska agenda. Ono što građanima treba je obnovljena i čvrsta predanost bh. političara na dalje i detaljnije reforme.

Na koje reforme se trebaju usmjeriti? Mišljenje, kada bude objavljeno, treba postati prioritet broj jedan. Ali, puno toga još treba uraditi, i stranke koje razgovaraju o formiranju vlada trebaju raditi na konkretnim idejama koje mogu implementirati. Dobra početna točka je sagledavanje razloga zbog kojih tako veliki broj talentiranih, obično mladih ljudi, napušta BiH. BiH ima brojne prirodne resurse, a jedan od najvećih su upravo ljudi – samo pogledajte što sve postižu u cijelom svijetu. Problem je što mnogi moraju napustiti BiH da bi uspjeli. Zašto? Što se može uraditi?

Otvaranje radnih mjesta

Podržati otvaranje radnih mjesta i privući kompanije. Jednostavno je previše komplicirano poslovati u ovoj zemlji – BiH je bila na 89. mjestu u Izvještaju o lakoći poslovanja prošli tjedan. Ovo odbija investitore, a samim tim i sprječava rast. Ono što bi pomoglo su poboljšana infrastruktura‚ kako fizička, poput putova, tako i informatička, poput pripreme za 5G. Pomoglo bi i uklanjanje prepreka poslovanju, kao što su parafiskalni nameti, i smanjenje birokracije pri registraciji firmi. Britanski projekti poput projekta uvođenja jednošalterskog sustava kojim se uspostavlja jedna kontakt točka za kompanije, zaista mogu napraviti razliku. Pomak na ljestvici u polju lakoće poslovanja privlači investitore i otvara radna mjesta.

Suprotstaviti se korupciji i organiziranom kriminalu, unaprijediti rad sudova. Samo 12% građana BiH vjeruje da su vlasti učinkovite u sprječavanju korupcije. Ozbiljna djela se rijetko pojavljuju pred sudovima, a gospodarski sudovi jako zaostaju u radu na slučajevima. Slaba i nepredvidiva vladavina zakona, posebno kada je tu uključena i korupcija, šteti građanima i odvraća investicije. BiH ne može ići naprijed a da ne riješi ovaj problem.

Poboljšati javne usluge. Građani, uključujući i one koji napuštaju ovu zemlju, stalno govore o lošem sistemu obrazovanja i zdravstva u BiH. BiH troši procentualno više BDP na zdravstveni sistem od mnogih drugih zemalja u regiji, ali za to pacijenti dobivaju loš kvalitetu usluge. Škole i univerziteti trebaju pripremiti studente za izazove i prilike budućnosti, a ne prošlosti, i to uključuje informatičke vještine i vještine rješavanja problema. Svaki građanin ima pravo da zahtjeva kvalitetu za novac koji se ulaže u usluge koje oni plaćaju, kao i planove novih vlada za poboljšanje istih.

Rekonstruirati javne kompanije

Restrukturirati loše stojeće javne kompanije. Stotine kompanija diljem BiH su u vlasništvu vlada, od telekoma do ljekarni. Velikim brojem njih se slabo upravlja, a većina zaposlenika su članovi političkih stranaka a ne kvalificirani stručnjaci. Na kraju dana, porezni obveznik, bh. građanin, plaća sve to, višim cijenama ili vladinim subvencijama. Te kompanije se trebaju depolitizirati, njihov menadžment poboljšati, a u nekim slučajevima i privatizirati.

Veliki broj ovih reformi nisu nove. To je zato što su prethodno bile implementirane samo polovično ili nikako. A, puno toga se još može uraditi da se poboljša život u ovoj zemlji.

Dobra vijest je da BiH ima partnere koji joj žele pomoći, uključujući naravno EU, njene zemlje članice, SAD i mnoge druge. Ujedinjeno Kraljevstvo je udvostručilo svoju podršku BiH. Ono što nam treba su partneri, političari i stranke koji su iskreno predani poboljšanju života građana i koji će ovu zemlju staviti na prvo mjesto. Implementacija reformi mora početi što prije. Građani BiH zaslužuju, i treba da zahtijevaju, više i bolje.

Kopirati
Drag cursor here to close