Federalni Dom naroda

Izaslanici preuzeli mandate

U novi Dom naroda Parlamenta FBiH od ukupno 58 izabrano je 55 izaslanika i to po 17 iz bošnjačkog i hrvatskog, 14 iz srpskog, te svih sedam delegata iz reda ostalih.
Vijesti / Politika | 20. 02. 2019. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH 55 izaslanika preuzelo je mandate.

U novi Dom naroda Parlamenta FBiH od ukupno 58 izabrano je 55 izaslanika i to po 17 iz bošnjačkog i hrvatskog, 14 iz srpskog, te svih sedam delegata iz reda ostalih.

 U Klub bošnjačkog naroda mandati su dodijeljeni Hadisu Jusiću, Hajrudinu Haliloviću, Senadu Ahmetoviću, Fahrudinu Skopljaku, Senadu Aliću, Dževadu Hadžiću, Rami Isaku, Jasminu Duvnjaku, Jasminku Kapiću, Nijazu Musiću, Elvedinu Mušanoviću, Alisi Hajdarović, Zvonki Mariću, Aljoši Čampari, Samiru Suljeviću, Jasenku Tufekčiću i Senadu Čelji.

U Klubu hrvatskog naroda mandati su dodijeljeni izaslanicima Anelu Šahinoviću, Iliji Iliću, Borisu Krešiću, Ivi Tadiću, Edimu Fejziću, Marku Sarafu, Zdenki Džambas, Iliji Nakiću, Tomislavu Martinoviću, Damiru Džebi, Ivi Ragužu, Mariji Iličić, Zdravku Bešliću, Tomislavu Mandiću, Damiru Marjanoviću, Ivanu Iviću i Stipanu Šarcu.

Foto: Fena / 

Mandate u Klubu srpskog naroda dobili su Slađan Ilić, Žarko Vujović, Mladen Simić, Daliborka Milović, Ljubinka Atanasijević, Vesna Saradžić, Zora Dujmović, Smiljana Viteškić, Igor Stojanović, Duško Radun, Goran Broćeta, Dragana Damjanović, Velimir Tanović i Drago Puzigaća.

Iz reda ostalih mandati su dodijeljeni Rasimu Kantareviću, Mireli Trepanić, Sandri Imširović, Segmedini Srni Bajramović, Viboru Handžiću, Aneru Žuljeviću i Sejadu Tatarinu.

Tri preostala nedostajuća mandata za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda bit će potvrđena dopunskom odlukom nakon provedbe procedure propisane članom 37. stav (3) Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.
U budućem sazivu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH sjediti izaslanici koji dolaze iz čak 14 političkih stranaka.

Foto: Fena / 

Najviše izaslanika imat će koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP dr. Ante Starčević BiH, HDU BiH, HSS Stjepan Radić njih 14, a postom slijedi SDP s ukupno 11 izaslanika, te treća SDA sa devet delegata.

Po tri izaslanika imat će Srpska lista i Naša stranka, po dva DF, a-SDA, Laburistička partija, Liberalna stranka, SBB i Goraždanska priča. Po jednog izaslanika imat će PDA, Srpska napredna stranka i SBiH.

Kada je u pitanju nacionalna struktura izaslanika po strankama koalicija okupljena oko HDZ-a imat će 13 hrvatskih i jednog srpskog izaslanika.

SDP će imati šest srpskih, tri bošnjačka i dva izaslanika iz reda ostalih, dok će svih u slučaju SDA osam izaslanika biti iz bošnjačkog i jedan iz srpskog naroda.

Foto: Fena / 

Sva tri izaslanika Srpske liste su iz srpskog naroda, a kada je u pitanju Naša stranka ona će imati jednog hrvatskog i dva izaslanika iz reda ostalih.

Iz DF će biti jedan izaslanik iz hrvatskog i jedan iz reda ostalih, isto kao u slučaju Laburističke partije i Goraždanske priče. Oba izaslanika SBB-a i a-SDA će biti iz bošnjačkog, a Liberalne stranke iz srpskog naroda.

Izaslanik PDA i SBiH će biti iz bošnjačkog, a SNS-a iz srpskog naroda, objavio je N1

Kopirati
Drag cursor here to close