Procesi u Federaciji

Izetbegović najavio sastanak s Čovićem - slijede deblokade

Odgovarajući na novinarsko pitanje o sastanku čelnika SDA i HDZ BiH, koji je najavljen za sljedeći tjedan, Izetbegović je kazao kako očekuje da se na tom sastanku konačno deblokiraju neki procesi u Federaciji BiH
Vijesti / Politika | 28. 05. 2021. u 14:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je u petak u Mostaru kako je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio mogućnost deblokade nekih procesa u Federaciji BiH.

Izetbegović je to kazao novinarima nakon sastanka izaslanstva SDA s predstavnicima županijskog i gradskog odbora te stranke na kojem su razgovarali o gospodarskim i infrastrukturnim projektima, kao i stranačkim problemima oko jedinstva u stranci a koji, kako je rekao Izetbegović, nisu izraženi u Hercegovini.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o sastanku čelnika SDA i HDZ BiH, koji je najavljen za sljedeći tjedan, Izetbegović je kazao kako očekuje da se na tom sastanku konačno deblokiraju neki procesi u Federaciji BiH, poput formiranja nove Vlade FBiH i popunjavanja Ustavnog suda.

''Hrvatska strana inzistira na tome da treba riješiti pitanje koje njih frustrira, odnosno njihovu tvrdnju da brojniji narod Bošnjaci Hrvatima biraju njihove predstavnike, konkretno člana Predsjedništva pa na niže. Mi, pak, tvrdimo da imamo dominaciju manjine u parlamentima. Odnosno da HDZ, koji ima petinu, odnosno manje od petine ruku u Zastupničkom domu, kroz Dom naroda zaustavlja što god hoće'', kazao je Izetbegović.

Zbog tih blokada, dodao je, tri godine nakon održanih izbora nije formirana nova Vlada FBiH, a godinama se ne popunjavaju upražnjena mjesta u Ustavnom sudu FBiH.

''Imamo jednu dominaciju s njihove strane i mi tražimo da se ta stvar riješi. Jučer sam prvi put dobio odgovor od Čovića da su oni vjerojatno spremni da idu u tom smjeru i to bi bio povijesni pomak. Ako se nadležnost domova naroda, federalnog i državnog, svede na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa onda je moguće mnogo toga dalje pokrenuti, onda može i ova interresorna grupa dobiti vjetar u leđa i zaista nešto uraditi'', izjavio je Izetbegović.

U nastavku posjeta Hercegovini izaslanstvo SDA, u kojem su pored predsjednika stranke federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i federalni premijer Fadil Novalić, posjetit će Stolac.

Kopirati
Drag cursor here to close