Odgovara Jandrokoviću

Izetbegović: Hrvati i Bošnjaci su nekada bili jedna nacija

''Pravimo normalnu, građansku i europsku Bosnu i Hercegovinu, i neka Jandroković bude uvjeren da smo mi puno više zainteresirani za ostanak Hrvata u BiH od njega samog'', kazao je Izetbegović
Vijesti / Politika | 28. 05. 2021. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izetbegović-Čović

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, prokomentirao je u Mostaru najavu predsjednika Sabora Republike Hrvatske Gordana Jandrokovića, koji je kazao kako je Republika Hrvatska u Europskoj uniji otvorila temu trećeg entiteta u BiH i skrenula pažnju na "unitarizam većine bošnjačkog naroda".

Lider SDA smatra da to nije ništa novo ili zabrinjavajuće, te da je svima poznato kakav je rezultat ostvarila politika Herceg-Bosne i udruženog zločinačkog pothvata.

Nekada bili jedna nacija

''Vrijeme je da pravimo mir i stabilnost, te da ne otvaramo stare rane. Pravimo normalnu, građansku i europsku Bosnu i Hercegovinu, i neka Jandroković bude uvjeren da smo mi puno više zainteresirani za ostanak Hrvata u BiH od njega samog. Naša zemlja dala je trećinu današnjeg stanovništva Hrvatske. Premijeri, umjetnici, sportaši i nogometni izbornici su im iz Bosne i Hercegovine, dakle naša zemlja je puno dala našim susjedima. Hrvate s ovih prostora prije tri desetljeća počela je tjerati glupa nasilnička politika koja je dolazila iz Zagreba, a koja je pokušala praviti etnički čiste prostore, sukobivši Hrvate i Bošnjake koji su nekad bili jedna nacija. Danas nam trebaju pomirenje i zajednički život i neka nas ostave na miru kako bismo sami pravili dobre odnose kakve smo nekad imali'', rekao je Izetbegović, a prenosi Anadolija.

Politički analitičar Adnan Huskić za Fenu je rekao kako stavovi Hrvatske o budućnosti Bosne i Hercegovine, ne obvezuju BiH, ali da na određen način svjedoče o manjku interesa za BiH unutar Europske unije (EU).

Stavovi Hrvatske indikator manjka interesa za BiH u EU

Komentarajući novinarski upit u vezi s izjavom predsjednika Sabora Republike Hrvatske Gordana Jandrokovića (u emisiji Budnica) u kojoj, između ostalog, navodi kako je BiH zbog Hrvata jedan od ključnih prioriteta hrvatskih vlasti, te spominje “treći entitet” i upozorava na “unitarizaciju” u BiH…, Huskić ističe kako ovakvi stavovi ne obavezuju BiH, ali da predstavljaju određeni indikator.

''Hrvatska je sebi dala za pravo, ili načinila svojom ustavnom obavezom da brine o Hrvatima u BiH, s tim da naravno njihova ustavna obaveza za BiH ne proizvodi bilo kakve obaveze. Hrvatska, evidentno, zadnjih nekoliko godina s ovom vladom koja je vodi, sa izrazito naglašenim desnim stavovima, ima jedan specifičan odnos prema BiH, koji se dijelom može posmatrati kao izostanak bilo kakve suvisle vanjske politike unutar EU'', precizira Huskić. 

Podsjetimo, Gordan Jandroković, predsjednik Sabora Republike Hrvatske kazao je da je BiH jedna od glavnih prioriteta zbog Hrvata te da su bh. Hrvati jedini zagovornici ulaska BiH u EU. Istaknuo je kako je RH u EU otvorila temu "trećeg entiteta" i skrenula pažnju na "unitarizam većine bošnjačkog naroda".

BiH glavni prioritet zbog Hrvata

''Hrvatska država i državnost neće biti cjelovita i zaokružena dok se ne osigura primjeren suvereni status hrvatskog naroda u BiH, status nacionalnih manjina u Srbiji i cijelom okruženju Hrvatske kakav mi dajemo ostalim nacionalnim manjinama. Poseban naglasak je na BiH. Hrvati su tamo konstitutivni narod za razliku od ostalih država. Nama je BiH zbog Hrvata jedna od glavnih prioriteta i bit će sigurno svakoj vladi i vlasti u RH'', rekao je Jandroković.

Istaknuo je kako je Hrvatska ulaskom u EU otvorila te teme u Europskoj komisiji i EU te da su “počeli ukazivati na unitarizam značajnog dijela bošnjačkog naroda, politiku RS koja teži odvajanju i na to da su Hrvati u BiH jedini zagovornici europskih integracija”. “Ulaskom BiH u EU Hrvati će zasigurno najbolje zaštititi svoj status. U tome ćemo im i dalje pomagati. Vidjeli ste non paper koji smo nedavno predstavili. Želimo da Hrvati tamo ostanu. Odlaskom Hrvata iz BiH taj prostor bi ostao prazan. Tko bi u njega ulazio? Ne novi Hrvati nego neki drugi, što bi, naravno, približavalo se Jadranskom moru”, rekao je Jandroković, a voditelj dodao “izlagalo Republiku Hrvatsku”. Potom je Jandroković nastavio: “Razumijete. Neću ići do kraja. Svima je jasno što govorim. Nama je vitalni nacionalni interes da Hrvati ostanu u BiH i budu jednakopravni konstitutivni narod. U kojoj formi, vidjet ćemo”.

Kopirati
Drag cursor here to close