''Erdogane sinko, pobrinite se za ovo područje''

Izetbegović: Erdogana je poslao Bog

Erdogan je otkrio što mu je na samrti rekao Alija Izetbegović čiji je sin Bakir kazao da je turskog predsjednika Bosni i Hercegovini poslao Bog.
Vijesti / Politika | 20. 05. 2018. u 17:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u Sarajevu da je Bosna i Hercegovina danas pokazala da nije demokratska samo na riječima, nego i na djelu, javlja agencija Anadolija.

Zahvalivši tisućama nazočnih na kongresu Unije europskih turskih demokrata (UETD), Erdogan je podsjetio da je od osnivanja do danas UETD ''služio turskim građanima u Europi''.

Predsjednik Turske je rekao da je BiH u praksi pokazala da je demokratska zemlja.

'Erdogane sinko, pobrinite se za ovo područje'

''BiH je danas pokazala da nije demokratska samo na riječima nego i na djelu i u praksi, a to je dokazala omogućivši nam okupljanje danas i ovdje. U vrijeme kada su slavne europske demokratije pale na ispitu'', rekao je Erdogan.

Podsjećajući da je posjetio prvog predsjednika BiH Aliju Izetbegovića u bolnici neposredno pred njegovu smrt, kazavši kako mu je Alija tada rekao da brine o Bosni i Hercegovini, Erdogan je rekao kako Bosni i Hercegovini Turska posvećuje posebnu pažnju.

''Rekao mi 'Erdogane sinko, pobrinite se za ovo područje'. Mi nismo nikada Bosnu smatrali drugim prostorom, mi smo vođeni tom mišlju uvijek bili i bit ćemo uz BiH'', kazao je Erdoğan.

Istaknuo je da u BiH donosi pozdrave 80.000 milijuna Turaka, u zemlju ljubavi i gostoprimstva.

''Istinsko prijateljstvo, iskreno suputništvo danas se pokazalo. Bh. narod je ovim potezom pokazao da naše višestoljetno prijateljstvo i zajedništvo i dalje traje i da će trajati. Mudri državnik, prije nego što će preseliti na drugi svijet, ostavio mi je jedan zavjet'', rekao je Erdoğan.

Prije predsjednika Turske na kongresu se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je kazao da Turska unatoč problemima i dalje napreduje, zato što ima predsjednika kao što je Recep Tayyip Erdogan, javlja Fena.

Video: Govor Bakira Izetbegovića na kongresu u Zetri

''A kad vam Bog takvog čovjeka pošalje imate obavezu da ga pomognete, da budete na pravoj strani, da prevagne prava strana, to su vaši glasovi, Turaka iz Europe. Budite uz svoga lidera, budite uz Tursku, budite uz pobjedu'', kazao je Izetbegović.

Erdganove poruke turskoj dijaspori

Obraćajući se turskim državljanima koji žive u zemljama Europe, Erdogan je istaknuo važnost čuvanja vjere i jezika, a poručio je da se gubljenjem toga gubi sve.

Erdogan je napomenuo da turski narod u Europi ne može biti smatran došljacima.

''Mi nismo došljaci u Europi, jer je prvi posao naših predaka iz Anadolije bio preći Bosfor i ići u Europu. Od tada naše veze s Europom nisu prekinute'', pojasnio je Erdogan.

Podsjetivši da će u Turskoj 24. lipnja biti održani prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori, Erdogan je kazao da to neće biti samo puko biranje predsjednika i saziva parlamenta, već i biranje pravca Turske za sljedeće stoljeće.

Naglasivši da je vrijeme da se ujedine svi Turci, Erdogan je kazao da će turska dijaspora u Europi biti jaka onoliko koliko bude jedinstvena. ''To što neke europske zemlje danas mogu ustati i na razini bezobrazluka se obraćati Turskoj i nama dužnosnicima je dijelom posljedica nejedinstva Turaka u tim zemljama'', poručio je Erdogan.

Erdogan je također pozvao tursku dijasporu u Europi da se aktivno uključi u političke stranke i na političku scenu u zemljama u kojima borave.

''Najviše neprijateljstva prema Turskoj u parlamentima europskih zemalja dolazi od parlamentaraca koji se predstavljaju da su porijeklom iz Turske. Zato vi trebate biti politički aktivni'', poručio je Erdogan u sarajevskoj Zetri, javlja agencija Anadolija.

Ističući kako je u ranijem razdoblju i za vrijeme prethodnih rukovodstava Turske na sceni bio pokušaj da se turska dijaspora odcijepi od njihove domovine i matice, Erdogan je kazao da aktualno tursko rukovodstvo odlučno želi spriječiti taj plan.

On je najavio različite programe za turske školarce u europskim zemljama koji će tijekom vikenda učiti turski jezik i kulturu.

''Cilj nam je da uskoro ne bude niti jedna zemlja u kojoj nema tursko veleposlanstvo'', kazao je Erdogan i dodao da su institucije Turske uz svakog turskog državljanina, ma gdje on bio.

Najavio je Erdogan i reforme programa Turske radio-televizije (TRT) na način da će specijalni program biti posvećen Turcima u inozemstvu.

Među brojnim olakšicama koje će turskoj dijaspori biti omogućene u Turskoj, a koje je Erdogan danas najavio su i olakšice za služenje vojnog roka za Turke s boravištem u inozemstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close