Nakon radnog sastanka s Izetbegovićem

Erdogan: Nikada nećemo ostaviti BiH samu na putu ka EU

Erdogan je izrazio zadovoljstvo da je nakon tri godine ponovno u BiH te zahvalio na gostoprimstvu.
Vijesti / Politika | 20. 05. 2018. u 15:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je nakon susreta izaslanstava Bosne i Hercegovine i Turske poručio je da će Turska nastaviti pružati svaku vrstu pomoći BiH te da nikada nije imala nikakvu skrivenu namjeru prema ovoj državi.

Izrazio je zadovoljstvo da je nakon tri godine ponovno u BiH te zahvalio na gostoprimstvu.

''Imali smo konstruktivne razgovore. Razgovarali smo o političkim, kulturnim, turističkim i transportnim pitanjima, što možemo uraditi i kako unaprijediti odnose'', rekao je Erdogan.

Foto: Fena / Recep Tayyip Erdogan

Istaknuo je da postoji želja da suradnja u tim oblastima bude znatno unaprijeđena.

''Od velike je važnosti da se potpiše sporazum o slobodnoj trgovini, a želja je i da na snagu stupe svi sporazumi o kojima se nastavljaju pregovori. Nastavit će naši predstavnici pregovore, a potaknut ćemo naše gospodarstvenike da daju podršku BiH i okruženju'', naveo je Erdoğan.

Izrazio je nadu da će turske kompanije više raditi u BiH te da će projekt autoceste Beograd-Sarajevo biti primjer izgradnje i podrške infrastrukture.

''Nikada nećemo ostaviti BiH samu na putu ka Europskoj uniji. Zadovoljstvo je da BiH ispunjava obaveze i da je predala odgovore na Upitnik Europske komisije'', dodao je Erdoğan.

Foto: Fena / Radni sastanak izaslanstava BiH i Turske

''Nadam se da će izbori koji slijede, u BiH i Turskoj, biti prilika za jačanje naših odnosa i da će biti održani na transparentan način'', naglasio je Erdoğan.

Smatra da je pitanje izmjena Izbornog zakona unutarnje pitanje BiH i da će biti riješeno u skladu s razumom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je poručio da Turska i BiH imaju odlične odnose.

''Turska je uz nas u našim težnjama kada je u pitanju članstvo u NATO-u, u EU, kada je u pitanju ekonomija'', istaknuo je Izetbegović te naveo da Turska i BiH imaju veliki broj sporazuma i da je ekonomska suradnja znatno porasla.

Istaknuo je da je ta suradnja u stalnom porastu, te da bi robna razmjena mogla biti veća od milijardu eura.

Foto: Fena / Bakir Izetbegović

Najznačajniji projekt o kojem su razgovarali danas je, po riječima Izetbegovića, cesta na relaciji Sarajevo - Beograd.

Potpisano je, naveo je, i pismo namjere, kojim se daje podrška nastavku bilateralne suradnje BiH, Srbije i Turske.

''Slika koja odlazi iz BiH putem medija je lošija od realnog stanja. Mi pratimo regiju kada je u pitanju ekonomija. O tome sam informirao Erdoğana'', rekao je Izetbegović.

Foto: Fena / Press konferencija nakon radnog sastanka

Poslije susreta u Predsjedništvu BiH i razgovora izaslanstava dviju zemalja, najavljeno je da će turski predsjednik u pratnji domaćina predsjedavajućeg Predsjedništva BiH položiti cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači.

Tijekom boravka u Sarajevu Erdoğanu će biti uručen počasni doktorat na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, a planiran je i skup u sarajevskoj dvorani ''Juan Antonio Samaranch'' Zetra gdje će biti upriličen šesti Kongres Unije europskih turskih demokrata (UETD).

Kopirati
Drag cursor here to close