Krađa više nije tajna

Izbori postaju izvanredno stanje

Kupovina glasova kao sastavni dio izbornog procesa u BiH
Vijesti / Politika | 19. 09. 2020. u 09:04 Bljesak.info
Kupovina glasova nije tajna

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok traju preglasavanja, kupovina glasova na izborima više nije tajna. Proteklih dana stiglo je nekoliko potvrda za takvu tvrdnju. Umjesto praznika demokracije, izbori tako postaju izvanredno stanje u kojem cvjeta ilegalna trgovina.

Kako se takve manipulacije odražavaju na raspoloženje glasača i može li im se stati u kraj? U nadležnim institucijama – za sada su bez odgovora.

Video-crtica koja ilustrira u što se pretvara izborni proces u korumpiranom društvu ni izbliza ne daje potpunu sliku. Uhićenje tri osobe zbog slične izborne prevare prethodnog dana samo je nadopunjuje. Dodatno šokira priznanje onih koji bi trebalo da utiču na kreiranje zakona i izbornog ambijenta.

''Ovdje nema grešnih ili manje grešnih. To svi rade, bar po informacijama koje do mene dolaze. Ja to osuđujem bez obzira od koje političke opcije došlo. Ja sam legalista, poštujem volju glasača, a ta kupovina prije svega ide na čast onima koji prodaju glasove'', izjavio je premijer Republike Srpske Radovan Višković.

''Ne može se pošteno sudjelovati na izborima''. Ovo su, prema svjedočenju našeg sugovornika, riječi lidera jedne političke stranke iza kulisa izborne pozornice. Vehid Šehić, nekadašnji član Izborne komisije BiH dodaje da je riječ o javnoj tajni i tek jednom od načina kriminalizacije izbornog procesa. Tvrdi da već sada neke političke stranke npr. znaju točan broj glasova koje će dobiti kroz glasanje poštom.

''Tek onog trenutka kada se predvide kazne za političke subjekte za koje se utvrdi odgovornost , jedna od sankcija može biti da ne mogu sudjelovati na sljedećim izborima ne samo kao politički subjekt nego i odgovorne osobe tog političkog subjekta mi ćemo stvoriti pretpostavke da izborni proces se vrati u ono što treba da bude'', smatra Šehić.

Izborne prevare imaju dvojak efekt, kaže politička analitičarka Tanja Topić. Određeni broj ljudi prihvata da proda svoj glas ne smatrajući to problematičnim, dok će neki odlučiti da ne glasaju, jer ne vide smisao.

''Ta situacija savršeno odgovara političkim partijama jer one su do savršenstva razvile taj mehanizam prevara, malverzacija, manipulacija. S druge strane isto tako manipuliraju i dalje građanima držeći ih u poslovnom klijentelističkom odnosu a na drugoj strani najmanje odgovara razvoju demokracije i demokratskih institucija u društvu”, ističe Topić.

Institucije koje bi trebalo da budu nezavisne i da spriječe izborne prevare su produžena ruka politika i neće učiniti ništa protiv svojih poslodavaca, smatra Topić. Svi su suglasni da su izmjene zakona i efikasnija kontrola izbornog procesa ključne, kao i to da su za to najodgovornije političke stranke koje osvoje vlast. U tom začaranom krugu uglavnom svjedočimo obećanjima o poštenijim izborima. Do sada su trajala, dok i posljednji glasački listić ne upadne u kutiju.

Kopirati
Drag cursor here to close