Bez zaštitne opreme?

Nezaštićeni izbori

Nemaju ni vremena ni novca za nabavku zaštitne opreme za izbore
Vijesti / Politika | 18. 09. 2020. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH obavijestilo je dopisom sve lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini da imaju obavezu da osiguraju maske i dezinfekcija sredstva kao i ostalu zaštitnu opremu neophodnu za glasanje u uvjetima pandemije kovida-19, međutim problem je što mnoge, pogotovo veće izborne jedinice to neće moći ispoštovati, kako zbog nedostatka novca, tako i zbog obaveze sprovođenja tendera za nabavku te vrste opreme, za koji nema vremena.

Ignoriranje dopisa SIP-a

Ono što je zanimljivo jeste da su lokalne zajednice, ali i institucije BiH i entiteta praktično ignorirale ovaj dopis SIP-a, jer iako je pismo poslano na više od 150 adresa, odgovor je stigao s njih 13, i to samo od lokalnih zajednica, a tek četiri su spremne da nabave tu opremu. Na jučer održanoj sjednici SIP-a ponovo je istaknuto da su mogući ogromni problemi jer, kako stvari sada stoje, izbori će se sprovesti bez materijalno-tehničkih sredstava neophodnih za glasanje u uvjetima kovida-19, zbog čega su odlučili da ponovo pošalju dopis svima i traže hitnu reakciju.

"Dobili smo dopis SIP-a. Male lokalne zajednice koje nemaju puno birača i biračkih mjesta i nemaju toliki problem koliko imaju velike kao što su Banjaluka, Bijeljina... Prvo, nema para u proračunu za tu opremu, a drugo s vremenom su u cajtnotu jer, za razliku od manjih općina, koje to mogu nabaviti direktnim sporazumom, veliki gradovi će morati raspisivati tender", rekao je za "Nezavisne" Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza općina i gradova Republike Srpske.

Trebat će puno novca

Za nabavku zaštitne opreme koju je Instrukcijom o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima epidemije kovida-19 propisao SIP pojedinim lokalnim zajednicama trebat će značajan novac. Primjera radi, grad Banja  Luka po instrukciji SIP-a biće u obavezi da nabavi desetine tisuća zaštitnih maski, zatim nekoliko tisuća sredstava za dezinfekciju kako ruku, tako i radnih površina članova biračkih odbora, ali i mjesta gdje se nalaze biračke kutije. Također, Banja Luka će, recimo, morati da nabavi i oko 300 beskontaktnih toplomjera, oko 1.000 vizira za članove biračkih odbora i brojnu drugu opremu.

"Dopis SIP-a je otišao na organe općina i gradova i oni se pozivaju na član zakona koji obvezuje sve organe vlasti u Bosni i Hercegovini da pomažu izbornim organima, a odmah nakon toga su se ogradili da su oni sredstva za izbore planirali prije pandemije, ali i svi organi i lokalne zajednice su planirali proračune i sredstva prije pandemije i nema novca za te namjene", rekla je za "Nezavisne" Nada Batinar, predsjednica Gradskog izbornog povjerenstva Banja Luka.

Neprovedivo u praksi

Naglašava da je pored zaštitne opreme problem i sama instrukcija SIP-a, koja je puna nejasnoća i praktično neprovediva u praksi jer se postavljaju brojna pitanja na koja nitko ne odgovara.

"Tražili smo objašnjenja i predlagali SIP-u da uradimo simulaciju izbornog procesa, ali nikada odgovor nismo dobili. Što s ljudima koji dođu s temperaturom? Po instrukciji, oni mogu i trebaju glasovati, ali što onda s glasačkim listićem koji mora u kutiju i koji se miješa s ostalim koji kasnije treba da se broje i prebrojavaju, zatim što je ulaz na biračko mjesto, je li to, recimo, ulaz u učionicu u kojoj se glasuje ili ulaz neke škole? Kako održati distancu, zatim što je s mobilnim timovima koji ulaze u kuće itd.. Ni na jedno pitanje nemamo odgovor", istaknula je Batinarova.

Inače, SIP je Instrukcijom o postupanju organa za sprovođenje izbora na izborni dan u uvjetima epidemije kovida-19, između ostalog, propisao da po svakom biračkom mjestu treba 20 rolni toalet-papira, osam ubrusa, po četiri para rukavica za svakog člana biračkog odbora, zatim tečni i čvrsti sapun. Pored toga, po biračkom mjestu neophodno je osigurati i postere s objašnjenjem za glasovanje, trake koje usmjeravaju birače, kante za odlaganje rukavica, maski itd.  

Po pitanju nabavke zaštitne opreme za održavanje izbora već nekoliko puta bilo je riječi i na sjednicama SIP-a, a bila je i odluka da se traži međunarodna pomoć u opremi, međutim još nema informacija je li se netko javio i donirao tu opremu.

Kopirati
Drag cursor here to close