A do kampanje ostalo mjesec dana

Prve prijave SIP-u: Izbori u BiH nikako ne prestaju

U SIP-u zaprimili su i nekoliko pojedinačnih prijava zbog objava na društvenoj mreži Facebook
Vijesti / Politika | 06. 09. 2020. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je do lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini ostalo još dva mjeseca, a do početka predizborne kampanje nešto više od mjesec dana, predizborne aktivnosti i promocije političkih stranaka su počele. Prve prijave za dokumentirao je Transparency International BiH čiji su promatrači, kako je priopćeno, u 69 lokalnih zajednica zabilježili slučajeve zloupotrebe javnih resursa i preuranjene izborne kampanje. Prijave su odaslane na adresu Središnjeig izbornog povjerenstva BiH.

U SIP-u zaprimili su i nekoliko pojedinačnih prijava zbog objava na društvenoj mreži Facebook, ali je utvrđivanje prekršaja vrlo striktan proces, posebno tijekom dokazivanja sponzoriranog oglašavanja. U Komisiju će stići i prijave koje su zadokumentirali promatrači Transparency Internationala BiH, između ostalog - zbog preuranjene kampanje.

Čestitanje preko bilboarda

“Prije svega to su HDZ i SDS sa billboardima na kojima se čestita 30 godina rada ovih političkih stranaka i bilborad mladih SNSD-a na kojem se nalazi slogan ne damo svetinje. S obzirom na to da Izborni zakon propisuje da je bilo kakav oblik plaćenog oglašavanja zabranjen u ovom periodu, mi smo uputili prijave SIP-u s fotografijama ovih oglasa. Još uvijek nismo dobili povratnu informaciju od Povjerenstva. Obično se sve te prijave naknadno pregledaju i procesuiraju i eventualno izriču sankcije”, kazala je Ivana Korajlić, Transparency international u BiH.

U Transparencyju tvrde da će im poseban fokus biti dokumentiranje zloupotreba javnih resursa. Kao primjer navode nedavni stranački poziv za dodjelu obrazaca Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

“Nedavni primjer Stranke demokratske akcije koja je pozvala građane da u Zvorniku dođu u stranku i tamo dobiju obrasce za dodjelu pomoći povratnicima koje dodjeljuje nadležno Ministarstvo u Federaciji BiH. Ministar je iz iste izborne jedinice, i ako se ne varam, nosilac liste na lokalnom nivou”, dodala je Korajlić.

A što o preuranjenoj kampanji, političkim porukama i zloupotrebama misle građani...

Izbori ne prestaju

Novinari N1 televizije napravili su anketu među građanima Sarajeva.

”Kada sam tijekom posljednjih izbora bila promatrač nosile su se otvorene vreće, jedina sam pitala - zašto to radite, šta je to... Policiju smo zvali, SIP-u prijavljivali i niko nije došao”.


“Veliki odlučuju tko će vladati, bar ja tako mislim. Teško da je u našoj moći da se mi nešto pitamo”.

“Nikada se nije poštovalo trideset dana predizborne kampanje. Živimo u državi gdje izborna kampanja faktički i ne prestaje jer svake dvije godine imamo izbore. Izbori u našem susjedstvu imaju veliki utjecaj na BiH, tako da mi stalno živimo neke izbore”, komentirao je Vehid Šehić, bivši član Centralne izborne komisije BiH.

Izborna kampanja počela je i prije 7. svibnja i Odluke o raspisivanju izbora, kaže Vehid Šehić, ističući da su političari svjesni da za nezakonito ponašanje ne postoje adekvatne sankcije.

Kopirati
Drag cursor here to close