Tako to krene

Isključena Komšićeva stranka

Vijesti / Politika | 08. 04. 2019. u 14:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / 

Radna grupa BH bloka kojeg čine Socijaldemokratska partija BiH i Naša stranka, danas je na prvom sastanku razmatrala privođenje kraju procesa formalizacije suradnje ali i širenju ovog bloka.

Zastupnik SDP-a BiH u Parlamentu FBiH Damir Mašić i potpredsjednica Naše stranke Sabina Čudić su na konferenciji za medije kazali da rade na otklanjaju svih sumnji i spekulacija što će se dalje događati unutar BH bloka.

Nakon što je Demokratska fronta potpisala sporazum sa Strankom demokratske akcije, Mašić je rekao da ''jednostranim istupanjem i činom potpisivanja koalicijskog sporazuma sa SDA, DF je sam sebe isključio iz BH bloka''.

''Ali, mi nastavljamo raditi. Nastavljamo širiti priču koja se neće završiti samo na ova dva politička subjekta, nego ćemo generalno u ovaj proces uključiti vrlo brzo i predstavnike akademske zajednice, nevladine organizacije, sve one koji žele dati doprinos u nečemu što treba promijeniti današnju bh. stvarnost i da bude alternativa, ne samo postojećoj vlasti, nego cjelokupnom stanju u bh. društvu'', kazao je Mašić.

Čudić je pojasnila kako su ciljevi i zadaci radnih grupa da usuglase razmišljanja ne samo između ove dvije stranke već da izađu s dokumentom iza koga će moći stati šira društvena zajednica.

''Radimo ono što smo davno naglašavali - a to je protuteža, odnosno, suprotstavljanje etničkom modelu BiH i nuđenje zajedničke vizije i mogućnosti BiH u kojoj će svi građani biti ravnopravni'', rekla je te izrazila nadu da će s prvim nacrtima izaći već sljedećeg tjedna.

Danas će radna grupa BH bloka odrediti i ideje, na koji način i pod kojim uvjetima se BH bloku mogu pridružiti, ne samo politički subjekti, već i šira zajednica iz cijele BiH, ali, kako je Čudić istaknula, zajednički rad u ovom trenutku u BiH nema alternativu i ne smije imati alternativu.

''U trenutku u kojem se BiH nalazi zajednički rad i pronalazak zajedničkog je  neophodan. Mislim da je krajnje vrijeme da stavimo ego po strani, osobne i stranačke interese i da ponudimo građanima ono što zaslužuju. Moramo raditi bolje, više, fokusiranje i  pametnije'', rekla je Čudić.

Mašić i Čudić su izrazili uvjerenje da će prvi rezultati zajedničkog rada BH bloka biti vidljivi na lokalnim izborima.

Kopirati
Drag cursor here to close